Заключена църква. Спорове кой има право да я затваря и

...
Заключена църква. Спорове кой има право да я затваря и
Коментари Харесай

Да изгониш шпионите от храма. Какво всъщност се случи с Руската църква в София


Заключена черква. Спорове кой има право да я затваря и кой – да я отваря. Експулсиран съветски духовник и притихнал български Свети синод. Плюс съществено напрежение сред политическите сили и службите за сигурност.

Така наподобява все още обстановката към изгонването на обвинения в шпионаж предстоятел на Руската православна черква у нас Васиан.

Новината за експулсирането му по съмнение в шпионаж пристигна първо от съветското посолство у нас предишния четвъртък. Оттам възмутено написаха, че България гони трима духовници в навечерието на Рождеството на Пресвета Богородица.

По-късно информацията удостовери и Държавната организация за национална сигурност /ДАНС/. Със наложителната спестовност контраразузнаването уточни, че наложително експулсира трима чужденци - един руснак и двама жители на Беларус. Причината – открито е, че те са част от съветската геополитическа тактика за пробутване на въздействие в непознати страни. Спрямо духовниците контраразузнаването е приложило три от петте насилствени ограничения по Закона за чужденците в България – свещениците са изгонени и няма да бъдат допускани у нас. Според закона чужденец се експулсира, в случай че основава сериозна опасност за националната сигурност. Аргументите за такова изказване би трябвало да бъдат разказани в обособен документ, който най-често е класифицирана информация.

Родните служби оповестиха свещеника Васиан за личност нон грата, седмица откакто същото и със същите претекстове сториха и северномакедонските управляващи.

Пред съветската държавна телевизия " Россия 24 " експулсираният предстоятел се оплака от унизително отношение от страна на българските управляващи:

" Един служител на реда пристигна в жилището ми и ме наблюдаваше по какъв начин групирам нещата си в куфара. Той ми взе паспорта и ми го върна чак на границата. Помолихме да спрем до храма, трябваше да взема някои персонални движимости, документи, да дам нареждания. Полицаите се опасяваха да ни заведат, тъй като се бяха събрали хора, публицисти. Обикаляхме с колата, до момента в който се стъмни. Едва тогава ни разрешиха един по един да влезем в храма ", описа обвиненият в шпионаж свещеник пред съветската телевизия.
 Simeon Vasian BGNES Настоятелят на Руската черква архимандрит Васиан (най-вдясно) и дипломат Елеонора Митрофанова при визитата на викария на съветския патриарх - митрополит Антоний, у нас в края на предходната година. Един от домакините им тогава беше Симеон Сакскобургготски. Снимки:mospat.ru
Васиан е предстоятел на съветската черква от 2018 година Ролята му е аналогична на посланическата - той е представител на съветската духовна общественост у нас. Предстоятелите се изпращат от Руската православна черква и българският Свети синод няма думата по отношение на избора им. Българското духовенство в лицето на патриарха може само да даде благословията си на определения от Москва да служи у нас.

Така в България предстоятелят съставлява Руската православна черква, отпред на която е патриарх Кирил. За него също се твърди, че дълги години е съвместявал духовенството с разузнаваческата активност. Различни изявления сочат, че патриарх Кирил е бил част от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), което пък на собствен ред асъдействало за неговото скоростно израстване в духовните среди. Главата на РПЦ е постоянно паралелно с президента на Русия Владимир Путин и обществено поддържа неговото решение за нашествието в Украйна.

" Всички в ДАНС знаят, че този духовник тук е представител на съветското разузнаване в расо ", сподели в изявление за Българска национална телевизия депутатът Атанас Атанасов, който неотдавна подаде оставка като ръководител на парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност.

През 2018 г съветският патриарх посети България. Визитата на Кирил приключи със скандал, който провокира редица мнения в страната. По време на визитата си патриархът разкритикува българските управляващи, че не признават задоволително ясно заслугите на Русия за освобождението на България от османското иго. На „ Дондуков 2 “ Кирил насочи директни упреци по тематиката към президента Румен Радев. Думите и настояванията си патриархът хастари и тракане по масата и размахване на пръст пред очите на президента.

Намиращият се в сърцето на София съветски храм „ Свети Николай Чудотворец “ сега е заключен. По думите на съветския дипломат Елеонора Митрофанова – тъй като няма кой физически да се грижи за него след изгонването на тримата духовници.

„ Решението за бъдещата орис на храма ще бъде взето от Руската православна черква “, сподели тогава Митрофанова.

Русенският митрополит Наум дефинира затварянето за неприемливо:

" Считаме, че заключването на храм „ Св. Николай ” от странични лица е неприемливо, като следва Софийският митрополит незабавно да се разпореди той да бъде отворен и да се възстановят навреме и богослуженията в него ", прикани в неделя той.

Патриарх Неофит се вслуша и назначи със своя заповед свещеници, които да бъдат изпратени в Руската черква. Целта е да бъдат обновени богослуженията там и миряните да имат достъп до храма. За да отвори той порти обаче, Неофит ще чака „ подпомагане “ от съветското посолство в София, излиза наяве от известието на Софийската митрополия. То категорично прецизира, че тези дейности са ориентирани единствено към религиозния аспект на казуса. По юридическия и административния духовенството занапред ще заседава.

Това ще се случи в неособено незабавен порядък - Светият синод ще се събере след към осем дни - на 3 октомври. Междувременно обаче оттова предложиха всеки коментар на български духовници по тематиката да се преглежда единствено като изява на персонално мнение.

Според журналиста Горан Благоев, който от дълги години следи активността на БПЦ, затварянето на храма е деяние на съветското посолство за нагнетяване на напрежението. Пред БНР той разяснява, че по този метод съветската дипломатическа задача нагнетява напрежение в българското общество и пробва да всява ново разделяне.

През последните дни интензивно се разяснява и детайла по отношение на собствеността на храма. Русенският митрополит Наум твърди, че няма учредения църквата да се счита за съветска благосъстоятелност. На друго мнение обаче е водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов. Във фейсбук той разгласява фотография на сканиран нотариален акт, за който твърди, че потвърждава – от 1997 година притежател на църквата е посолството на Руската федерация в София.

Междувременно пред храма през уикенда се събраха голям брой миряни, измежду които се появиха и известни със своите проруски позиции български политици - измежду които самият Костадинов, както и водачът на " Атака " Волен Сидеров.
 Ruska Cyrkva Hora BGNES Снимка: БГНЕС
Експулсирането на архимандрит Васиан е второто знаково изпъждане на съветски жители от България поради съмнения за шпионаж. В края на юли предходната година тогавашният министър председател Кирил Петков разгласи, че страната ни гони 70 съветски дипломати със същите съображения. Тогава последваха и реципрочни дейности от съветската страна, като Руската федерация изгони български дипломати. В случая с Васиан обаче Елеонора Митрофанова не очаквала да се подхващат огледални дейности: " Ние не сме варвари ", сподели тя пред " Россия 24 ".

Да се твърди, че се протяга ръка на духовници е подстрекателство, счита професорът по богословие и философия Калин Янакиев. Пред " Дойче веле " той съобщи: " Като че ли са гонени поради Христа като изповедници на вярата, а не за подривни хибридни действия " . Янакиев напомня изказвания, че против архимандрит Васиан са отправяни обвинявания за педофилия по времето му като ректор на Московската духовна академия и семинария. " Може да бъде държан, фигуративно казано, на " пай мотив ", заключи богословът.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР