Закъсняваме с Плана за възстановяване и устойчивост и въпреки че

...
Закъсняваме с Плана за възстановяване и устойчивост и въпреки че
Коментари Харесай

Финансист прогнозира висока инфлация и през следващите няколко месеца


Закъсняваме с Плана за възобновяване и резистентност и макар че към този момент е в Брюксел, той би трябвало да се редактира и може да загубим пари.

Това съобщи в „ Лице в лице “ финансистът Христо Проданов. По думите му към този момент 22 страни в Европейски Съюз черпят от средствата от този План.

„ Имаме разполагаем 12,5 милиарда евро, които в случай че бъдат изразходвани вярно, може да имат високо КПД и то в основен миг за света. Пандемията провокира дейното развиване на Индустрия 4.0, това изисква бързо да си преструктурираме стопанската система “, сподели още Проданов.

Според него има късмет парите да бъдат „ усвоени “, а не „ вложени “. Той сподели ще, че част от казуса е в неналичието на подготвеност.

„ Какво вършим с „ Марица Изток “ – това е доста мъчно решение. В подтекста на зеления преход, на процедура на нас ни се постанова да ги затворим, без да е ясно с какво ще ги сменяем. Факт е, че към сегашния миг тези мощности нямат опция “, посочи специалистът.

Финансистът разяснява и инфлацията у нас: „ През идващите няколко месеца инфлацията ще остане висока, няма да е галопираща, само че ще бъде в порядъка на 8-10%. Това тежи на бизнеса, само че не на целия “. По думите му може да се изработят критерии за кои да има държавна помощ и за кои – не.

Проданов изясни, че са малко нещата, които могат да се създадат за понижаването на инфлацията, само че съществуват доста подводни камъни, които могат да я покачат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР