Закъснение в разпространението на грипната зараза се наблюдава в цяла

...
Закъснение в разпространението на грипната зараза се наблюдава в цяла
Коментари Харесай

Тази година грипът ще дойде със закъснение

Закъснение в разпространяването на грипната болест се следи в цяла Европа. Тази година се чака заболяването да се появи при започване на декември. Това разкри проф. доктор Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания пред bTV.
При това ще се появи с нови варианти - Бризбейн 2018, Канзас, Виктория И Пукет, за които нямаме имунитет, т.е. има по-голяма възможност да се разболеем.
Всяка година Световната здравна организация дефинира кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се подготвя ваксина. Практиката се е наложила от обстоятелството, че когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и там се демонстрира грипът, което дава опция да се дефинира кои ще бъдат вариантите през годината.
Ваксинацията е закъсняла в цяла Европа точно тъй като СЗО е забавила да дефинира кои варианти да бъдат включени във имунизацията.
"Тази година посрещаме по-подготвени грипа ", съобщи проф. доктор Тодор Кантарджиев, който означи засиления интерес към имунизацията против заболяването и фактът, че са били обезпечени безвъзмездни ваксини за възрастните хора в България.
Все отново равнището на имунизиране у нас е по-ниско, в сравнение с да вземем за пример в Съединени американски щати, означи проф. Кантарджиев.
Много е рисково, в случай че се развие грипна пневмония. Смъртността в тези случаи е доста огромна, съобщи проф. Кантарджиев и предложи при усложнения с дишането незабавно да се търси лекарска помощ и то в болница.
Родителите на дребните деца би трябвало да бъдат доста деликатни, подсети лекарят.
Проф. Кантарджиев разкри, че има и нови случаи на морбили в Пазарджишко. Заразата е била донесена от дете, завърнало се от Франция и по тази причина той предложи скоро завърналите се от чужбина да не бързат да се видят с всички родственици, тъй като това може да има неприятни последствия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР