Захарта е едно от най-големите изкушения за мнозина и дори

...
Захарта е едно от най-големите изкушения за мнозина и дори
Коментари Харесай

Как да разберем, че сме прекалили със сладкото

Захарта е едно от най-големите изкушения за мнозина и даже да се опитваме да я заобикаляме, тя се съдържа в редица хранителни артикули, за някои от които евентуално даже и не допускаме. Така и да не ядем всекидневно торти, вафли и бонбони, може да се окаже, че сме приели огромно количество захар. А ето и кои са признаците, за които би трябвало да следим.

Кариеси

Това е най-явният симптом, че ядем много сладко. Ако често-често посещаваме зъболекаря и постоянно имаме по някой кариес, сигурно би трябвало да понижим сладките храни и питиета. Бактериите в устната празнина се хранят със захар и когато им я даваме в огромни количества, те създават специфична киселина, която поврежда емайла и води до появяването на кариеси.

Умора

Ако се усещаме непрекъснато изтощени и нямаме мощ и предпочитание за нищо, повода още веднъж може да е в това, което ядем. Храните с високо наличие на захар ни дават ударна доза сила за малко време, която се дължи на внезапното повишение на равнищата на кръвна захар.

Но скоро по-късно идва и внезапният спад, който се дължи на огромното количество обособен инсулин от панкреаса. Така попадаме в положение на хипогликемия и ни идва просто да си легнем.

Концентрация

Противно на битуващото разбиране, че сладкото ни държи нащрек, разнообразни изследвания доказват, че то въздейства отрицателно на концентрацията ни и този резултат продължава до един час след потреблението му.

Депресивни положения

Понякога парче шоколад може да ни направи по-щастливи. Но в случай че прекаляваме с количеството, ще получим противоположния резултат. Сладките храни пречат на усвояването на витамините от група В, които са от значително значение за нашето въодушевление.

Жажда

Всеки път, когато ядем нещо сладко, захарните частици отиват непосредствено в кръвообращението. В резултат на това клетките се задействат, освобождават вода и дават сигнал на мозъка, че имаме потребност от още хидратация.

Глад

Ако сме постоянно гладни, повода може още веднъж да е сладкото. Храните с много захар нормално са и с ниско наличие на фибри, поради което ни засищат за малко време и скоро по-късно желаеме още веднъж да хапнем нещо. Захарта въздейства и на контрола на апетита и по този начин колкото повече ядем от нея, толкоз повече ядем и от всичко останало.

Килограми

Те са от очевидните последици при невъздържание със сладките храни. Когато консумираме захар, панкреасът отделя инсулин, който да възвърне равнищата на кръвна захар. Чрез него той отива от кръвта в клетките. Когато попадне там, в случай че не се изразходва под формата на сила, тя се съхранява като лой.

Главоболие

Ако постоянно ни боли главата и не можем да разберем каква е повода, най-вероятно е отново захарта. Тук още веднъж отговорни са съмненията в равнищата на кръвна захар, които могат да провокират този дискомфорт, предава Espresso.

Безсъние

То е просто извънредно и оказва отрицателно въздействие върху всички аспекти от живота ни. А един от факторите, които го предизвикват, са рафинираните захари. Ако консумираме постоянно храни с висок гликемичен показател, това покачва доста опцията да не можем да спим през нощта.

Намалява се продължителността на циклите на съня, затруднява се заспиването и се зачестяват нощните събуждания. Така на сутринта сме по-скоро изтощени, в сравнение с отпочинали.

Състарена кожа

Красотата извън идва отвътре - какъв брой изтъркано, само че и какъв брой правилно. В случая със сладките храни вредата върху външния ни тип идва от това, че постоянната консумация предизвиква гликация - химическа реакция, която кара кожата да старее прибързано. Тя става по-малко гъвкава и еластична, което води до появяването на нови бръчки и наблягане на съществуващите. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР