Захарният диабет е едно от най-прогресивно нарастващите хронични заболявания на

...
Захарният диабет е едно от най-прогресивно нарастващите хронични заболявания на
Коментари Харесай

Дарение от мобилен оператор дава спокойствие на родители и деца с диабет

Захарният диабет е едно от най-прогресивно възходящите хронични болести на 21-ви век. По данни на, броят на децата и юношите, живеещи с диабет, се усилва всяка година. В момента към 1,1 милиона лица (под 20 години) живеят с диабет вид 1 по целия свят, като всяка година над 132 000 деца и юноши са диагностицират с това заболяване. Всяка година на 14 ноември означаваме Световния ден за битка с диабета, като скоро ще бъдат навършени 100 години от основаването на животоспасяващото лекарство за всички наранени от това заболяване - инсулина.

Днес технологиите се развиват с извънредно бързи темпове и точно този напредък играе значима роля и при медицинските открития. Това разяснява пред dnevnik.bg ръководителят на неправителственната организацията " Култура без граници " Росица Пандова във връзка дарението на българския телекомуникационен оператор Теленор от 87 смарт телефона, които дават техническа опция за следене на равнището на кръвната захар в действително време при деца с диабет.

Според нея технологиите в последните години се развиват с една крачка пред медицината и с помощта на достиженията в тази посока контролът и качеството на живот на хората с диабет се усъвършенства внезапно. Всеки човек с нараснало равнище на кръвна захар има потребност от софтуерните нововъведения, тъй като те дават причина за отсрочване или отбягване на дълготрайните затруднения при диабета. Днес съществуват два метода за добър надзор на диабета - с химикалка и с инсулинова помпа. Последното настоящо софтуерно встъпление е потреблението на датчик, помпа и затворена система, така наречен неестествен панкреас, който съставлява затворена система с опция за автоматизирано подаване на инсулин. Системата е трикомпонентна - състои се от глюкозен датчик, инсулинова помпа и смарт телефон, които си кореспондират между тях. Сензорът подава данните за кръвната глюкоза към софтуера на телефона, който по отношение на неговия логаритъм подава данни към инсулиновата помпа за автоматизирано подаване.
 Главният изпълнителен шеф на Теленор Джейсън Кинг и ръководителят на
Главният изпълнителен шеф на Теленор Джейсън Кинг и ръководителят на "Култура без граници " Росица Пандова

Като родител на дете с диабет, за Росица Пандова тази технология дава опция за непрекъснат надзор и мониторинг на стойностите на кръвната захар - даже в една от стратегиите на така наречен " изкуствени панкреас ", чийто основател е Милош Козак - APS (Artificial Pancreas Systems), тя може отдалечено да достави инсулин на своето дете чрез есемес - което е извънредно комфортно и практично за родители с дребни деца. Именно по тази причина е толкоз скъпо и значимо дарението от смарт телефони на водещия мобилен оператор Теленор. На тези устройства децата разполагат с конфигурирана апликация за четене на датчика, а родителят следи посредством своя телефон непрекъснато стойностите на кръвната захар и по този начин положителният надзор дава успокоение на цялото семейство.

При разпределянето на дарените устройства преимущество ще имат децата с диабет и съпътстващи болести, като има и такива, които се отглеждат от един родител, имат неустойчив диабет или се намират в неравностойно състояние, изяснява госпожа Пандова.

Тя споделя още, че към този момент са на път клинични изследвания за инсулин, който да бъде одобряван през устата или по назален способ. Има вяра и че в идващите 10 години ще е постижимо цялостното изцеление на диабета, по тази причина поучава да продължим да имаме вяра, че най-хубавото при битката със болестта занапред следва. Развитието на технологиите и медицината не престават и може би скоро ще пристигна моментът, в който диабетът ще се окаже просто един неприятен сън.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР