Захари Сираков е бивш футболист и юноша на ПФК Левски.

...
Захари Сираков е бивш футболист и юноша на ПФК Левски.
Коментари Харесай

Захари Сираков: Лудогорец дава шанс на млади треньори

Захари Сираков е някогашен футболист и младеж на ПФК Левски. Играл е и за мъжкия тим на столичния гранд, след което за една година е част от кипърския отбор Апоел. Професионалният му път го завръща към българския футбол за шест месеца, след което в продължение на 11 години и половина носи фланелката на тима от висшата лига на Русия Амкар. От 2016 година постъпва като треньор в школата на отбора, в който прави първите си футболни стъпки - „ Левски “. От 2021 година, след добити поредност от професионални лицензи, опитният ментор е част от щаба на ПФК Лудогорец. В началото поема тима до 19-годишна възраст, с който печели златото в Елитната група. В последните две години и половина бе отпред на третия тим на разградския отбор, който зимува преди всичко. Подготовката преди пролетния дял от шампионата предлага нова глава в спортното развиване на Захари Сираков, който поема поста старши треньор на втория тим на Лудогорец. Той ще работи дружно с помощник-треньора Валери Венков, кондиционния треньор Емил Иванов и наставника на вратарите Виктор Георгиев.

Поздравления за новия пост! Какво за Вас значи за първи път да застанете отпред на тим от професионални играчи, какъвто е дубълът на Лудогорец?

Всеки се чудеше за какво футболист като мен с такава кариера, народен играч на България, минал през именити тимове, стартира кариерата си като треньор на най-малката възраст, 8-годишни деца. Исках да си извървя стъпалата едно по едно, да съм квалифициран за тази работа, до момента в който доста мои сътрудници непосредствено се насочват към мъжкия футбол. Зареден съм, подготвен съм, минал съм и като футболист през този стадий.

Благодаря на управлението на Лудогорец, че ми гласоподава доверие. Тяхна цел, с изключение на развиването на футболистите, е и основаване и рационализиране на треньори.

По какъв метод ще се стремите да оправдаете гласуваното доверие?

Аз съм максималист и това изисквам също от тима. С множеството от момчетата в дубъла сме упражнявали дружно и акомодацията ми е доста по-лесна, те също знаят какви са моите условия. Разполагаме с доста положителни футболисти, млади, перспективни. А моментното положение в класирането, където сме сложени под номер 10, не дава отговор на техните благоприятни условия. Ще се постараем да почувстват убеденост, поддръжка от нас и на терена да демонстрират своите благоприятни условия. Мисля, че би трябвало в края на сезона да се изкачим в таблицата, тъй като разполагаме с доста добър тим.

Искам последователно, от лятото, да приспособяваме момчета от третия тим към втория – по този начин както  от Елитната група U17 към третия тим. Нашата задача е по най-бързия метод да развиваме играчите. Целта пред втория тим е да подхранва главния състав на клуба. Ако може всяка година по едно-две момчета да се изкачват към по-горно равнище, ще се вижда и резултатът от нашата работа. Затова сме тук, никой не ни задължава с съответно класиране. По-важно е да развиваме, построяваме футболистите.

Играчи, които са минали през дубъла на Лудогорец, като Доминик Янков и Иван Йорданов, към този момент са част от състава на главния отбор. Наши юноши има и в Славия, ЦСКА 1948, Светослав Ковачев даже играе в Русия... Много са играчите в професионалните шампионати, които са минали през втория тим на Лудогорец и по-лесно не престават своето професионално развиване. Нашата задача е да намерят своя път в различен тим от най-високо равнище и да покажат своите благоприятни условия,  даже да не съумеят незабавно да бъдат признати в първия отбор на „ орлите “.

Това значи, че се работи вярно. Клубът е един от дребното в България, който да предлага съвършени условия за последователно развиване на младите спортисти.

Как ще Ви помогне насъбраният опит при воденето на тима от Втора професионална лига? Какви са най-големите разлики в работата на треньорите в Трета лига и в професионалната група?

До 17-годишна възраст към момента е младежки футбол, играчите още са младежи. Когато станат част от третия тим, сблъскат се с действителността и се изправят против мъже, се следи подчинение – изключително когато сме посетители на непознат терен в по-лошо положение от нашия. При прекосяването на играчите от тима до 17 години в третия състав на клуба, една година ги приспособяваме към мъжкия футбол, който е друг като скорост и динамичност. По-лесно могат да се качат към втория тим, тъй като прекарват срещите с мъже и на моменти грубите условия на игра. За тях това е едно приучване!

Вече ръководихте тренировки с играчите по време на зимната подготовка. Какви са първите Ви усещания? 

Приятно съм сюрпризиран от тях, има качествени футболисти. Нашата задача в този момент е да ги подготвим, да изкарат полусезона без травми и най-много да им променим мисленето. Някои от тях не усещат какъв брой са положителни. Трябва да схванат, че на мач би трябвало да демонстрират същите качества, както и по време на подготовка, да имат същата убеденост и самочувствие. Ако им се даде нужното успокоение, мисля, че всичко ще бъде наред.

Какви ще бъдат главните Ви условия към момчетата, на какво ще държите в работата си с тях? 

Моите условия са да управляват топката, при загубата ѝ незабавно да я лишават и да се пресира съперникът. Привърженик съм на комбинативния футбол, стараем се да изградим жанр на игра, който да носи приятни преживявания на публиката и да бъде ефективен.

Поемате тима на прага на пролетния полусезон, какви са задачите пред играчите предвид на 10-та позиция във краткотрайното класиране? 

Най-вече да съблюдават условията и да печелим точки, с цел да може футболистите да се успокоят и да демонстрират по-добра игра. При нас главната цел е основаване на футболисти, а по-добро класиране е за тяхното самочувствие.

В първия мач от пролетния дял на шампионата Лудогорец II се изправя против Струмска популярност 1927. Какви са упованията Ви?

Всичко зависи от това ние по какъв начин ще играем, това е най-важно, в никакъв случай не се преценявам с съперника. Вижда се, че въздействие оказват домашен фактори. Не сме толкоз безапелационни като посетители, колкото при срещи на наш терен. Трябва да работим и в тази тенденция. Добрите и качествени футболисти се демонстрират на непознат терен. Имаме всички предпоставки и условия за триумф. Добре е, че сме посетители против „ Струмска популярност “, тъй като футболистите са по-спокойни по отношение на задължението за победа при семейства. По-добрият тим сме, би трябвало да тръгнем със самочувствие и да си спечелим мача. Това е Лудогорец – във всеки мач се стремим да излизаме за победа!  

Постигайки нанагорнище от третия във втория тим на разградския отбор, какви са идващите упоритости, които си поставяте в Лудогорец?

Винаги се стремя към най-хубавото. В клуба това е главният отбор, всичко зависи от работата. Виждаме, че в Лудогорец се дава късмет на млади треньори като Станислав Генчев, Тодор Живондов, Светослав Дяков. Развиват своите фрагменти и академията е един тип кадрова банка за Лудогорец. Моето усещане е, че работата на никой не остава незабелязана.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР