Загубите за Meta, компанията майка на Фейсбук, възлизат на повече

...
Загубите за Meta, компанията майка на Фейсбук, възлизат на повече
Коментари Харесай

Земетресение във Фейсбук: началото на края?

Загубите за Meta, компанията майка на Facebook, възлизат на повече от 200 милиарда $ - единствено за един ден на борсата. Това е над една четвърт от цената на компанията - същински потрес за нейните чиновници. Много от тях се притесняват, че това може да е началото на края на обществената мрежа, която през последното тримесечие загуби към 1 милион дневни консуматори. Заради срутва на акциите персоналното благосъстояние на Марк Зукърбърг се сви с 31 милиарда $.
Защо се стигна до този срив?
Според вътрешен източник, поискал анонимност, Зукърбърг свързва това обезпокоително развиване с „ небивала конкуренция “, като показва най-много китайската платформа за видеосъдържания TikTok. Тя е директен съперник на платформата Instagram, която също е част от компанията Meta.

Работещите в компанията на Зукърбърг напълно основателно се тревожат за бъдещето си. Както и в доста други компании от софтуерния бранш, част от заплатата и годишната награда чиновниците получават в акции. И в случай че акциите на компанията продължат да се обезценяват, това може да докара до всеобщо овакантяване на чиновници.

Първите тревожни сигнали към Facebook се появиха още предишното лято. Принос за това има и компанията Apple: от април м.г. тя желае от притежателите на айфони да одобрят функционалността трекинг - т.е., дали позволяват следенето на техните потребителски привички. Което те явно всеобщо отхвърлят. Така обаче Facebook получава доста по-малко данни, от които компанията се нуждае, с цел да пласира целенасочени реклами измежду потребителите, твърди финансовият шеф на Meta Дейвид Уенър. Според него загубите единствено от това възлизат на 10 милиарда $.

Тревога буди обаче и друго: със своите три огромни приложения Фейсбук, Instagram и WhatsApp компанията наподобява към този момент е постигнала пренасищане на част от пазарите. За първи път в своята 18-годишна история Facebook не отбелязва растеж на потребителите, а съгласно някои анализатори обществената мрежа губи известност най-много измежду младежите. Което несъмнено е неприятна вест за компанията.

Затова не е изненадващо, че от месеци Марк Зукърбърг се пробва да приготви компанията за така наречен метавселена, която той счита за идващото потомство интернет. За задачата Зукърбърг е похарчил 10 милиарда $ през предходната година, а през тази се чака да влага още 20 милиарда. По този метод създателят на Facebook се впуска в една случка, която, в случай че въобще се окаже сполучлива, ще стартира да се изплаща чак след години.
Във фокуса на политиката и правораздаването
Към това би трябвало да прибавим и ударите, които компанията понася от политиката. Така да вземем за пример американският Конгрес приготвя по-строго антитръстово законодателство. Марк Зукърбърг не стопира да повтаря, че компанията му не е монополист и се базира на съперници като TikTok и Гугъл. Но за Meta ще стане съвсем невероятно да придобива други компании от сектора. Дори покупко-продажби като тази с Giphy внезапно се оказват в полезрението на американските бранители на конкуренцията.

Проблемите на Meta не се изчерпват единствено с това: компанията е разследвана и за действия, нарушаващи правилата на конкуренцията.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР