Загубите от неравнопоставеността между мъжете и жените се равнява на

...
Загубите от неравнопоставеността между мъжете и жените се равнява на
Коментари Харесай

160 трлн. долара губи глобалната икономика от неравенството между половете

Загубите от неравнопоставеността сред мъжете и дамите се равнява на 160 трилиона $ в границите на един човешки живот. С тази констатация започва вторият панел от провеждащия се през днешния ден Глобален конгрес на дамите водачи IDEI 2023, проведен от Съвета на дамите в бизнеса в България. Ако би трябвало да си пресъздаваме за каква сума става въпрос, може да си представим, че това е 100 пъти сумата, с която се финансира задачата на НАСА до Марс.

Хедвига Нюенс, ръководител на организацията European Women on Boards, показа от трибуната на форума, че през 2010 година в Европейския парламент е препоръчана директивата по отношение на „ Жените в управителните препоръки ". Тя има за цел да вкара транспарантни процедури за набиране на личен състав в сдруженията, тъй че до края на юни 2026 година минимум 40 % от длъжностите за шефове без изпълнителни функционалности или 33 % от всички управителен длъжности да бъдат заети от по-слабо показания пол. Десет години по късно директивата още не е призната, даже се е сдобила с прозвището „ Спящата хубавица ", споделя Нюенс, която е посветила активността си на тази идея. Тя е уверена, че в фирмите, в които е реализирано равновесие сред половете, резултатите са по-добри, като от това печелят както акционерите, по този начин и всички чиновници и възможни потребители/клиенти.

За страдание България не седи добре в статистиките. Ние сме на четвърто място в обратна посока, като класацията се води от Италия, Франция и Нидерландия, които са се доближили най-вече до директивата и надлежно имат най-вече назначени дами на управителни функционалности.

Според Хедвига Нюенс смяната би трябвало да стартира от основаването на пул от гении - дами, които имат предпочитание и са подготвени да работят в тази тенденция. На второ място тя показва нуждата от приемане на директивата за квотите. И въпреки обстановката в доста страни да се трансформира непрекъснато, за ръководителя на European Women on Boards е значимо да се работи еднообразно старателно във всички страни. „ Ако желаеме смяна, би трябвало да оставим отпечатък на всички места - сподели Нюенс. - Затова България е значима за нас, нужни са ни колкото може повече съдружници ".

Хедвига приключва речта си с историята за това по какъв начин в нейното семейство се е очаквало, че тя ще е момче. Не единствено че се ражда тя, само че татко й в последна сметка се снабдява с общо седем дъщери. Споменът й от детските години е по какъв начин постоянно се е опитвала да потвърди на света, че той не е станал по-лошо място от обстоятелството, че тя се е родила жена. И постоянно е знаела, че когато стане огромна, ще работи нещо, с което да може да каже: „ Аз оказвам помощ да си заслужава да си момиче в този свят! ".

Нейните препоръки към дамите са следните: „ Разглеждайте страха като нещо, което ви пази. Дайте си власт, тъй като тук не става въпрос единствено за вас, а за всички. Поддържайте връзки между тях и помнете, че половината от тези, които могат да ви оказват помощ, са мъже ".

В продължението на панела модераторът Христо Николов, публицист от Bloomberg, попита гостите по какъв начин работят по тематиката с равенството и многообразието в своите компании. Сара Гей от UniCredit показа, че екипът на банката от 10 години работи старателно да сътвори по-добра среда, в която тези тематики да бъдат сложени. Тя е уверена, че нововъведенията предизвикват творчеството, а равнопоставеността е значима освен на управническо равнище, а на всяко. Затова в тяхната компания подтикват гениите с гъвкаво работно време, образования, добра досегаемост до работните пространства и така нататък „ Гордея се с напредъка ни през последните години ", приключи Сара. С 42 % дами в управителните препоръки UniCredit надвишават прага, заложен в европейското законодателство.

Петър Торнев, ръководещ шеф в Accenture България, също подчертава върху средата. „ За да се реализира равнопоставеност, би трябвало да са положени избрани фундаменти: почтеност, доверие, бистрота. Трябва да сме се погрижили както за менталното, по този начин и за физическото здраве на нашите екипи. Ние им оказваме поддръжка освен в професионално отношение, само че и когато имат провокации в персоналния си живот ", акцентира Торнев.

„ Работим с хора от всички вероизповедания, родени на разнообразни места, с друга полова ориентировка, с друг генезис. Всеки има своята човешка стойност ", безапелационна бе Ваня Манова, районен управител на Mastercard за България, Северна Македония, Арбания и Косово. В нейната компания грижата за всеки обособен чиновник е издигната над професионалното равнище и постоянно се оказва поддръжка и грижа в сходство с разнообразни житейски проблеми. Защото „ работодателят би трябвало да ти сътвори чувство за грижа, за сигурност ", счита Манова. А Фелиситас Лехтенберг, световен началник отдел „ Разнообразие и приобщаване, богатство и ESG " в SumUp, я добави: „ Трябва да бъдем благи между тях - мъже, дами, женени, неженени, без значение кой по какъв начин наподобява, каква полова ориентировка има, каква вяра изповядва, би трябвало да се поддържаме, без да се съдим ".

Главният изпълнителен шеф на Schwarz IT България Михаил Петров съобщи, че в неговата компания 28 % от мениджърските позиции са доверени на дами и добави, че IT сферата е привлекателна за дамите през днешния ден, защото разрешава гъвкаво работно време и финансова самостоятелност.

„ Ние пък имаме 60 % дами в бордовете в България, само че няма да дърпаме обратно ", пошегува се Илия Гърков, вицепризидент и изпълнителен шеф за България на „ Дънди Прешъс Металс ". Той показа, че за компанията му е предизвикателство назначението на дами на избрани позиции, макар че благоприятни условия и предпочитание за такива назначения въобще не липсват. Проблемът е, че законодателството ни забравяна дамите да упражвянат избрани специалности. „ Те са в нашите бордове не тъй като са дами, а тъй като са доста положителни в това, което вършат ", приключи Гърков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР