Загубата на някаква важна вещ може да бъде изключително неприятно

...
Загубата на някаква важна вещ може да бъде изключително неприятно
Коментари Харесай

Как да намираме изгубени вещи?

Загубата на някаква значима движимост може да бъде извънредно неприятно и досадно прекарване, което да докара до неспокойствие и непотребни нерви. Особено когато става дума за нещо, от което се нуждаете незабавно и на момента – без значение дали това ще е портфейлът ви, ключове, обичаната гривна, обеци, даже книга. Според направени изследвания, верните стъпки, решения и дейности в такива моменти, могат да спестят време и стрес, стига да съумеем да се успокоим и да съберем мислите си.

Как да действаме в сходни обстановки?

- Успокойте се – колкото и тривиално да звучи, това е най-важното в такива моменти, когато боязън и стрес се преплитат и замъгляват съзнанието ни. Когато загубим нещо скъпо и значимо, от което имаме незабавна потребност, суматохата, която се появява, може да направи обстановката още по-лоша. Спрете се за момент, концентрирайте се върху дишането си и се пробвайте да разтоварите мозъка си от мислите. Помнете, че това не е краят на света. Ако позволите на адреналина да поеме надзор, няма да можете да се фокусирате. Опитайте се да поставите изгубената движимост в подтекст: какво правихте, когато за финален път видяхте/ държахте предмета? Къде отивахте? Психолозите означават, че слагането в цялостно изречение оказва помощ да си спомним.

- Определете последния път, когато сте видели предмета - главната стъпка в следенето на изгубена движимост, е изобразяването на мястото, където сте я видели за финален път. Дори и в случай че това не е точното място, то може да помогне да си спомните къде сте я оставили. Ако не е там, продължете да разширявате региона за търсене (дори в случай че нормално не оставяте ключовете си в банята, въпреки всичко би трябвало да ревизирате и там). Можете да извършите и лист с последните места, на които сте били, с цел да си помогнете още повече (офис, фитнес залата, колата, къщата на другар и т.н.).

- Направете редовно търсене - в случай че постоянно оставяте ключовете/ телефона на тъкмо несъмнено място, проверете първо там. Търсете постепенно и деликатно, без суматоха и без да разхвърляте ненужно. Проверете всички джобове/ чантата си – въпреки да е явно, от време на време се случва без да се усетим да сме прибрали движимостите и да не сме обърнали внимание. Внимателно продължавайте да разширявате региона на търсене лека-полека. Много значимо е и почистването на пространството: в случай че стаята, в която търсите е разхвърляна, евентуално ще пропуснете изчезналата движимост в бъркотията. Подредете деликатно, приберете всичко ненужно и вероятността да намерите изчезналата движимост ще се усили.

- Търсете изгубената движимост от друга вероятност - пробвайте да потърсите предмета като се качите на по-високо или се наведете покрай пода - постоянно мозъкът намира неща по-лесно от друга позиция.

- Потърсете помощ - попитайте другари, сътрудници, членове на фамилията. Понякога може да си мислите, че сте изгубили нещо, когато някой различен просто го е взел назаем или го е преместил. Попитайте всеки, който е бил към предмета, дали го е виждал или знае къде е. Ако смятате, че сте изгубили движимост на публично място (ресторант/ театър) можете да позвъните или да отидете там и да ревизирате, а в случай че сте били в парка или на разходка някъде навън, то обществените мрежи могат да оказват помощ много – има доста образци за открити телефони/ фотоапарати/ персонални документи имено посредством обява в тези мрежи и бързо разпространение в други профили и групи.

Какво да създадем, с цел да не се случва в бъдеще?

- Опитайте се да сте по-внимателни и осъзнати в дейностите си в всекидневието, тъй че да не приключите с оставянето на ключовете, портфейла или мобилния телефон, където не трябва;

- Отбележете си коя от движимостите губите най-често (чадър/ ключове/ телефон) и променете държанието си към съхранението им;

- Винаги оглеждайте след себе си, когато напускате обещано място;

- Поддържайте дома/ работното си място подредени - в случай че вашият дом или бюро постоянно са затрупани, е доста по-лесно да загубите нещо. Психолозите дават следния образец: помислете по този метод – в случай че хвърлите мобилния си телефон на празна масичка за кафе, която не е покрита със списания и книги, постоянно ще можете да го забележите.

- Определете си съответни места за запазване на съществени движимости - най-лесният метод да не загубите значими и скъпи движимости, е да имате избрани места, където да ги оставяте/ съхранявате. Дръжте ключовете си покрай вратата (в купа или на кукичка), зареждайте телефона си на нощното шкафче, съхранявайте портфейла си в еднакъв джоб в чантата си, тъй че постоянно да знаете къде се намират тези предмети.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР