Загубата на арктическите летни ледове в следващите 30 години е

...
Загубата на арктическите летни ледове в следващите 30 години е
Коментари Харесай

Загубата на арктическите летни ледове в следващите 30 години е „неизбежна“

Загубата на арктическите летни ледове в идващите 30 години е „ неизбежна “, заяви Ройтерс, цитирайки теоретичен отчет, оповестен в понеделник.

Климатичните промени водят до бързо размразяване на замръзналите райони по света. Летният арктически лед сигурно ще изчезне до 2050 година  Дъждовете, паднали в Източна Антарктида през март, са били извънредно топли. През лятото Алпите са изгубили 5% от леденото си покритие. През септември Гренландия записва нов връх за размразяване по това време на годината. Това се споделя в отчет на Международната криосферна климатична самодейност.

След осемте най-топли години в историята на планетата има доказателство, че ледът се топи с възходящи темпове, освен това доста по-бързо от упованията на учените.

Авторите на най-новия отчет подчертаха „ терминалната “ диагноза на леда, който се образува и плава по повърхността на водата в Северния ледовит океан всяко лято. „ Няма метод да запазим стоплянето до 1,5 градуса по Целзий и няма метод да избегнем лято без лед “, сподели Роби Малет, съавтор на проучването и откривател на морския лед от Лондонския академични лицей.

Представянето на документа съответствува с началото на климатичната конференция на Организация на обединените нации КОП27, която се организира до 18 ноември в египетския курорт Шарм ел Шейх.

В понеделник екоактивисти и младежи от района възнамеряваха медийно събитие във връзка изгубването на морския лед.

Според Малет диалозите в Египет няма да създадат доста за опазване на морския лед. „ Започваме да следим нещо, което не може да бъде избавено “, сподели той.

През предходната година Междуправителствената експертна група за климатичните промени на Организация на обединените нации сподели, че летният морски лед ще бъде загубен, даже в случай че стоплянето стигне 1,6 градуса по Целзий над междинното прединдустриално равнище, написа Българска телеграфна агенция. Ако летният морски лед бъде загубен, то  многогодишният морски лед също ще изчезне. Една част от околната среда на Земята ще бъде изгубена, споделя Малет. Това ще има огромно влияние върху района. Ще се появи възходяща ерозия, защото смяната в климата подхранва мощни ветрове и високи талази.

Според учените през това десетилетие светът би трябвало да понижи въглеродните излъчвания на половина по отношение на равнищата от 2005 година с наклонност към нула до 2050 година Това би предотвратило внезапна смяна на климата с рискови проявления. Дори при тези условия обаче районите, покрити с лед, ще стартират да се стабилизират сред 2040 година и 2080 година Топенето на ледниците ще продължи повече от едно столетие, преди да се забави до 2200 година, предизвестяват учените. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР