Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш,

...
Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш,
Коментари Харесай

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността измежду обществото нараства с възходящия брой случаи на коклюш, като служебният министър на опазването на здравето, Галя Кондева, показа, че записаните болни са към 400. Това обаче е надалеч от упования пик, съобщи тя в изявление за Българска национална телевизия. Министерството на здравеопазването чака пикът да бъде доближат до края на май.

В своя коментар в предаването " Нашият ден " проф. Тодор Кантарджиев уточни, че ситуацията е естествена и обвързвана с съществуването на " магарешка кашлица измежду много детски колективи ". Той разясни, че тази обстановка отчасти е резултат от неналичието на неизвършваните реимунизации на децата , които се вършат планово съгласно държавния наложителен имунизационен календар за поддържане на оптимална имунна отбрана.

Професор Кантарджиев добави, че при циркулация на бактериите в обществото е допустимо имунизирани възрастни, имунизирани с имуногенни ваксини преди доста години, да станат носители или да прекарат болестта леко . Той акцентира, че това не следва да провокира суматоха, а по-скоро би трябвало да се разбере. Според него, в случай че основният здравен контрольор, доцент Ангел Кунчев, рапортува на министъра за нуждата от въвеждане на епидемиологична обстановка в избрани области или в цялата страна, това ще разреши на министъра да предприеме бързи дейности, в това число промени в имунизационния календар и поощряване на имунизация против съответното заболяване.

" Ако има епидемиологична обстановка, министерството може доста бързо да достави нужни спомагателни ваксини и реактиви за диагностика. В момента най-важното са реактивите за диагностика за PCR ", уточни той.

" Трябва да се знае, че антибиотиците са средството за лекуване на коклюш съгласно Европейския център по надзор на болесттите, където се споделя, че в случай че а нтибиотикът се даде рано, кашлицата ще бъде доста къса . Антибиотик може да се даде и за профилактика. Ако в един клас има болно дете, на другите деца може да се даде макролиден антибиотик. Така ще се ликвидира носителството в носа и гърлото на тези деца и няма да имаме още десетки болни “, поучава проф. Кантарджиев.

В отговор на въпроса дали е належащо понижаване на възрастта за слагане на първа ваксина против коклюш, професорът означи значимостта на това, хората които ще се грижат за новороденото, да бъдат имунизирани.

В предаването той изясни още, че преди 20 години се е употребила целоклетъчната ваксина, която предизвиквала по-напрегнат имунитет, само че също по този начин и странични резултати като болежка и температурни реакции. В момента на пазара има единствено ацелуларната ваксина, която, макар че не провокира тези странични резултати, има по-краткотраен имунитет. Той приключи диалога с това, че имунизираните преди 10 години хора, могат да станат носители на вируса, само че няма да имат тежки прояви на кашлица и зараза.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР