Заглавието представлява вероятно най-често задаваният въпрос, откакто започна войната в

...
Заглавието представлява вероятно най-често задаваният въпрос, откакто започна войната в
Коментари Харесай

Как Европа може да постигне енергийна независимост от Русия

Заглавието съставлява евентуално най-често задаваният въпрос, откогато стартира войната в Украйна. От 2000 година до през днешния ден Европейският съюз усилва каузи на вноса от 56% до 61% от силата си. Сред всички страни членки изпъква развиването на Дания - от голям чист експортьор на сила (нефт и газ) тя се трансформира в огромен вносител. Това се случва, когато закриеш добива на стандартна сила в името на утопии.

Най-показателен обаче е образецът на Германия. След повече от две десетилетия на великански вложения и всякаква допустима поддръжка за прекосяване към ВЕИ, понижаване на потреблението на изкопаеми горива, закриване на добива на въглища и нуклеарната енергетика към края на 2021 година

Германия е в следното състояние:

Тотална доминация на изкопаемите горива в общия енергиен микс - 77% от първичната сила на страната идва от петрол, газ и въглища. Нефтът си стои устойчиво на върха (32%), следван от газа (27%) и въглищата (18%). Ядрената енергетика постепенно умира, само че единствено с 8 GW конфигурирана мощ към момента дава цели 6.2% от общата сила. Това към момента е повече от всичките 122 GW конфигурирана мощ от слънчеви и вятърни централи, които дават единствено от 5.2%. ВЕИ дават общо единствено 16% от всичката сила, като огромният състезател там е биомасата с съвсем 9%. Забележителен е делът на силата от боклуци (1.1%), който демонстрира какъв брой огромна изгода може да има от енергийното им оползотворяване.

През 2021 година потреблението на първична сила и въглища внезапно набъбна по отношение на 2020 година, а цените на всички енергийни източници направиха исторически върхове. От огромните енергоизточници на територията на Германия в значими количества се добиват единствено лигнитни въглища. Огромната част от нефта, газа, черните въглища и биомасата се внася от Русия.

Всичко това продължава и през 2022 година В резултат на затварянето на половината останали АЕЦ на 1.01.2022 година тази година делът на нуклеарната сила ще спадне двойно. При тези цени на газа и вносните въглища той ще бъде съвсем напълно заместен от локалните лигнитни въглища. И въглеродните излъчвания ще не престават да порастват.

В стопанската система съществува понятието opportunity costs: Ако едни пари се влагат в нещо, те не могат да бъдат употребявани за друго и надлежно носят евентуални пропуснати изгоди. Идеята, че наливането на безпределно количество пари във ВЕИ и електрификация - при наличните технологии - води до енергийна самостоятелност, е заблудата, която ни докара до това състояние. Относителна енергийна самостоятелност може да имаме единствено в случай че политиките и финансовите потоци се насочат към работещи решения - връщане към личен рандеман на стандартни горива, нуклеарни централи и действителна диверсификация на доставките им. В тази връзка Европа, изключително Германия, има на първо място доста въглища.

Инвестиции във ВЕИ и предпазване на сила би трябвало да се вършат, само че не може да се разчита единствено на тях. Някой ден това може и да се промени, само че няма да е скоро -нужни са доста време, пари, работа и нови технологии.

Накрая се връщам на самата същина на въпроса в заглавието. Постигането на цялостна енергийна самостоятелност на една страна или континент е ужасяващо скъпа и на практика непостижима цел. Самоцелното й преследване е контрапродуктивно, в случай че не желаем Европа да се трансформира в огромен вид на Северна Корея. 8 милиарда души могат да живеят добре на този свят единствено в положение на мутуализъм - симбиоза сред живи организми, която е в интерес на всеки един от тях. Това е същността на разделянето на труда, свободния пазар и световната търговия.

Войната в Украйна е несъвместима с това и ще докара освен до директни жертви, а до изцяло обедняване, апетит и съсипия. Тя би трябвало да бъде спряна допустимо най-скоро и търговията, в това число с Русия, да бъде възобновена. Мирът е единственият път за всеки един от нас.

източник: Боян Рашев/сп. Форбс
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР