Заетостта и икономическата активност се повишават, безработицата намалява, обезкуражените и

...
Заетостта и икономическата активност се повишават, безработицата намалява, обезкуражените и
Коментари Харесай

Какви са тенденциите на пазара на труда в България?

Заетостта и икономическата интензивност се покачват, безработицата понижава, обезкуражените и дълготрайно безработните са все по-малко, а от ден на ден младежи се включват на пазара на труда. В същото време обстановката на пазара на труда е по-сложна, а структурните проблеми остават под повърхността. Данните от Наблюдението на работната мощ демонстрират какво се случва на трудовия пазар през второто тримесечие на годината.

Заетостта наподобява е в пика си, достигайки 71% в групата на 15-64-годишните. Спрямо второто тримесечие на 2023 година това е нарастване с 0,7 прочие пункта. Тя нараства при съвсем всички групи, само че действително обстановката не е тъкмо каквато наподобява:
Стопяването на разликата сред заетостта на мъжете и дамите се забавя.Повишаването на заетостта на младежите (15-29 г.) е след спад през съответното тримесечие на 2023 година, тъй че на процедура не може да се приказва за трайна наклонност към нарастване на младежката претовареност.Регионалните разлики не понижават, макар че има известно оживление и заетостта в източните (крайморски) региони се покачва доста. Видин е региона с най-голямо понижение на коефициента на претовареност. Значително се покачва заетостта при хората с главно и по-ниско обучение, само че и тя остава извънредно ниска. Коефициентът на претовареност на 15-64-годишните с начално и по-ниско обучение е 33%, а на тези с главно 37,2% на фона на 90,7% при висшистите и 72,3% при среднистите. Очевидно образованието продължава да е главният фактор за претовареност.
Безработицата пък понижава – по отношение на второто тримесечие на предходната година коефициентът ѝ се свива с 0,3 прочие п. до 4,3%. На процедура безработицата е достигнала естественото си дъно и евентуално ще се движи към тази стойност в близко бъдеще.

Тук идват и по-дълбоките проблеми на пазара на труда:
Икономическата интензивност се покачва постепенно. С растеж от 0,4 прочие п., коефициентът ѝ доближава 74,1%.Над половината от безработните (52,8%) са дълготрайно безработни (от една година или повече).Безработицата измежду хората с главно и по-ниско обучение остава над 12%.Четири пък са областите с под 60% претовареност – три в Северозапада (Видин, Враца и Монтана) и Кърджали.
В тази обстановка по-нататъшното развиване на пазара на труда би трябвало да минава през старания за подготовка и преквалификация, ограмотяване, учене през целия живот, активиране на неактивните.

Източник: Институтът за пазарна икономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР