Заемането на поста точно от Кирил Ананиев е заявка, че

...
Заемането на поста точно от Кирил Ананиев е заявка, че
Коментари Харесай

Кирил Ананиев е вероятният бъдещ здравен министър

Заемането на поста тъкмо от Кирил Ананиев е поръчка, че здравният бранш няма да бъде реформиран, а по-скоро ще бъде следен до каква степен дейно харчи средствата си

© Капитал Още по тематиката
Какво стои зад оставката на здравния министър от кабинета Борисов

Една оставка, доста конспирации
3 ное 2017
Първа промяна в кабинета - на здравния министър

Сегашният подаде оставка поради поръчка към свързани лица, която ГЕРБ е знаела още при избора му
30 окт 2017
Здравният министър Николай Петров подаде оставка, министър председателят я одобри
30 окт 2017
Огнян Герджиков: Поне половината служебни министри са чудесни

Премиерът в изявление пред " Капитал "
21 апр 2017 Кирил Ананиев, създател на бюджетите на България през последните 20 години в качеството му на заместник-министър на финансите, ще бъде новият министър на опазването на здравето. Това оповестиха няколко самостоятелни един от различен източника на " Капитал ", като измежду тях са и политици от ръководещата партия. Кандидатурата на Ананиев е била утвърдена по време на съвещание на съдружния съвет в понеделник (лидерите на партиите в ръководството - Борисов, Цветан Цветанов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров), само че ще бъде оповестена от премиера в петък, след гласуването на бюджета за идната година. Ананиев ще ръководи бюджет от към 4.4 милиарда лева, като 3.8 милиарда лева от тях са средствата на здравната каса за идната година.

Дълъг опит

Кирил Ананиев е дълготраен представител на страната в надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а при предходната й конструкция – в управителния съвет на институцията и в събранието на представителите й след основаването й през 1999 година Както и сега, Кирил Ананиев с дребни спирания е бил ръководител на надзора на здравната каса. Това е органът, който утвърждава бюджета на НЗОК и на процедура приема най-важните решения по ръководството й като разпределението на средствата по типове здравна помощ и по районни здравни каси.

С дребни спирания съвсем цялата кариера на Кирил Ананиев е предходна във финансовото министерство. Той е приключил " Финанси и заем " в УНСС и през 1980 година стартира работа в МФ като експерт в дирекция във ведомството. През 1996-1998 година работи като завеждащ финансовата работа в непрекъснатото посланичество на България към Организация на обединените нации в Женева. От 1998 година досега, като се изключи къс интервал от първото държавно управление на Бойко Борисов, Кирил Ананиев е заместник-министър на финансите, който дава отговор за подготовката и осъществяването на бюджета. Ананиев беше и длъжностен министър на финансите в държавното управление на Огнян Герджиков.

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Макар и диалогичен на пръв взор, Ананиев и финансовото министерство са в основата на споровете в здравния бранш към постоянно незадоволителния бюджет. Всеки здравен министър досега зависи от финансовото министерство за бюджета, с който разполага. Финансовото министерство постоянно е поддържало, че не би трябвало да се отделят повече средства за нереформирана система като здравната, макар че е ясно, че в нея има дефицит на средства. Така всяка година пораждат ограничавания като лимитите на лечебните заведения, на направленията и всевъзможни ограничавания при заплащанията от здравната каса.

" В региона на медикаментите мога да кажа, че досега съгласно мен освен, че е слаб контролът, той липсва този надзор ", съобщи преди няколко седмици Кирил Ананиев, като показа разбор на финансовото министерство за дефицитите в касата. Ако и когато смени поста си, той ще може да провежда контрола.

Защо в този момент и за какво той

За първи път през идната година секторът получава значително нарастване от 400 млн. лева в бюджета на здравната каса. Това докара до спонтанната позитивна реакция на лекарите, пациентите и бизнеса, само че се оказа, че нарастването е съпроводено от мораториум върху новите клиники и лечебни заведения и върху заплащането на нови медикаменти. Предложението за това е точно на финансовото министерство. Така средствата ще послужат за нарастване на цените на клиничните пътеки в лечебните заведения и евентуално за покриване на отговорностите към европейските здравни каси. България дължи над 200 млн. лева за лекуване на български жители в страни от Европейски Съюз.

Изглежда, че заемането на поста тъкмо от Кирил Ананиев е поръчка, че здравният бранш няма да бъде реформиран, а по-скоро ще бъде следен до каква степен дейно харчи средствата си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР