„Заедно ще направим сектор „Растениевъдство“ отново конкурентен на пазара на

...
„Заедно ще направим сектор „Растениевъдство“ отново конкурентен на пазара на
Коментари Харесай

Министър Иванов: Заедно ще направим сектор „Растениевъдство“ отново конкурентен на пазара на труда

„ Заедно ще създадем бранш „ Растениевъдство “ още веднъж конкурентен на пазара на труда”. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов на траялата повече от 6 часа видеоконферентна среща с представители на браншови организации в бранш „ Растениевъдство”. Министърът съобщи, че приветства концепцията за основаване на работна група, която да разиска проблемите с работната ръка в бранш " Растениевъдство ", с цел да може секторът да е конкурентен във връзка с работната заплата и изискванията на труд, които предлага на сезонните и непрекъснатите служащи.

На подложен въпрос за сезонните служащи в растениевъдството, министърът съобщи, че се работи за включване на мярка в Националния стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони, с която да се поддържа основаването на мобилни кампуси за фермерите.

Министър Иванов взе отношение и по въпросът за работната ръка в розопроизводството. Бе разисквана концепцията за привикване на консултативния съвет по маслодайната роза, който да подкрепи правенето на тактиката за развиване на бранша и да работи по оферти, свързани с обезпечаване на условия за привличане на работна ръка за бранша. За задачата се възнамерява да се привлекат в съвета и специалисти от общественото министерство и Института по розата. Министърът уточни още, че предстоят диалози и с кредитни институции,за разглеждане на опцията за подкрепяне в земеделието, измежду които и обезпечаване на заемни средства отвън бюджета за началото на акцията по розобера още през тази година.

Министър Иванов отговори и на въпрос на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010, като увери, че по повод подкрепяне на тютюнопроизводителите се търси най-справедлив вид.

„ Имаме витална нужда от обединяване на браншовите организации и загърбване на по-частните ползи “, съобщи заместник-министър Иван Христанов. Той съобщи, че би трябвало да се върви към разширение въз основата на българското земеделие, като се подкрепят по-малките производители в развиването им да станат междинни и по-големи. Една от главните тематики, която беше повдигната по време на диалога, беше обезпечаването на пазар за българската продукция. Заместник-министър Христанов подчертава върху това, че Министерство на земеделието стартира усилена работа в поддръжка на българското производтсво: БАБХ стартира да управлява по-внимателно вноса от трети страни във връзка с сигнали за останки от препарати за растителна отбрана и пестициди; осъществяване на диалози с комерсиалните вериги за по-добро позоциониране на български продукти; за реализацията на продукцията предстоят диалози и с МОН и Министерство на здравеопазването за вкарване на българското произвеждане в учебни заведения, лечебни заведения, старешки домове и всички останали обществени заведения.

Заместник-министър Момчил Неков от своя страна акцентира пред представителите на сектора, че могат да разчитат на разговор със земеделското министерство. Той съобщи, че един от непосредствените цели на екипа на министерството е да се направи работещ стратегически проект, който да е в отбрана на националния интерес. „ Желанието на екипа на министерството е резултатът да е повишение на родното произвеждане, разпространение на схемите за качеството и търсене на пазари в чужбина, редом с понижаване на натиска върху производителите от страна на прекупвачите “, уточни още зам.-министър Неков. По отношение на бранша на производството на плодове и зеленчуци той разяснява, че е доста значимо да се търсят механизми за реализиране на по-висока добавена стойност.

По отношение използването на ПРСР от сектора беше подложен въпросът за издание на ежеседмична база на уточнения към бенефициентите, като зам.-министър Неков пое ангажимент това да бъде направено.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР