Заедно с прилива на слънчева светлина и растителна сила, пролетта

...
Заедно с прилива на слънчева светлина и растителна сила, пролетта
Коментари Харесай

7 пролетни български суперхрани

Заедно с прилива на слънчева светлина и растителна мощ, пролетта изисква запас от човешкия организъм за пригаждане към нарасналата динамичност на живота. В актуалното общество тъкмо този запас постоянно не е налице и тогава ставаме очевидци на така наречен „ пролетна отмалялост ” . Но самата природа още веднъж дава натурално лекарство под формата на пресни храни – както култивирани, по този начин и диворастящи. Нека да се спрем на няколко такива „ шедьоври ”

1. Коприва. Особено богата на белтъчни съставки, антиоксиданти, каротин и разнообразни минерали (калий, калций, магнезий, желязо и т.н.). Повдига общия тонус и имунитета, цери анемични хора и тези със ставни проблеми, подтиква млечната секреция при кърмачките. Може да се яде по малко и сурова, грижливо претрита или смляна, дружно с други зеленчуци и маслени ядки; сготвянето ѝ също търпи съчетания със сезонни храни, зърнени и бобови артикули. Сега времето е уместно да се запасим с млади стръкчета, като ги изсушим и след това цяла година да ги прибавяме към подправки, супи и каши!

2. Глухарче. Цветовете му са вкусни и доста потребни – съдържат аминокиселини, витамини, минерали и скъпият „ фитохимикал ” лутеин – той защищава сърдечносъдовата система, кръвните кафези и очите от увреждания. В този сезон глухарчетата могат да заместят цветния пчелен прашец, в случай че се ядат по десетина дневно. Могат да се прибавят към салата или друго ядене. Листата са по-горчиви, само че вървят добре с обилие от други пролетни зеленчуци. Именно листата на глухарчето имат свойството да пречистват черния дроб и жлъчката, да усъвършенстват обмяната на веществата, в това число при затлъстяване и диабет. И не на последно място, те са извор на биоелементи като калций, магнезий и цинк, които вземат участие в множеството значими процеси в организма, в това число нервни процеси, кръвообращение и създаване на костите, ставите и зъбите.

3. Маруля. Съдържа по-малко витамини, микроелементи и антиоксиданти от множеството си диворастящи „ съперници ”, само че това се компенсира от по-големите количества, които можем да консумираме от нея. Също по този начин няма по какъв начин да не споменем и превъзходния й усет, който е доста добра основа на множеството пролетни салати. Марулята освежава и успокоява по едно и също време (още Авицена я е препоръчвал при безсъние) , оказва помощ на жлъчната секреция, на функционалността на алените кръвни плочки (тромбоцитите), с помощта на наличието на витамин К, също усъвършенства и зрението. Ако не понасяте релативно грубата й целулоза, консумирайте я под формата на сок дружно с други зеленчуци, да вземем за пример моркови и алено цвекло.

4. Рукола. Незаслужено подценявана, само че все по-известна, тази „ принцеса ” на преходните сезони е незаменима, леко пикантна добавка към салатите . Руколата може да се прибавя и към други ястия, само че не е желателно да се вари , защото тогава потребните й свойства внезапно понижават. Подобно на другите артикули от семейство Зелеви, само че по-силно от тях, тя пази организма от токсини – без значение дали са признати извън или формирани от организма (например разпадните артикули от естрогените, които се свързват с туморните предразположения). Това става с помощта на така наречен гликосинолати, които също по този начин снижават щитовидната функционалност, което е доста потребно за страдащите от базедова болест или друго сходно положение, само че следва да се има поради като ограничаване на количествата, в случай че се касае за проблеми с понижена секреция на тиреоидните хормони.

5. Магданоз . Едновременно храна, фалшификация и лекарство! Използвайте листата за свежа консумация, а дръжките, както и корените, за супи. Магданозът има свойството да пречиства бъбреците и пикочните пътища (особено в комбиниране с копър), тонизира нервната и имунната системи, усъвършенства и зрението. Все отново не прекалявайте с количествата – не се предлагат повече от 50-60 грама недопечен магданоз (примерно една двойна шепа) на ястие. За бременните или кърмещи дами това количество следва да се понижи внезапно!

6. Череши . Едни от най-ранните пълноценни плодове; изключително в случай че са качествени, те спомагат за пречистването на черния дроб и отделителните пътища, за отводняването при отоци и напълняване, за предпазването на кръвоносните съдове и очите (особено сортовете с по-тъмен цвят). Най-добре е да се употребяват на гладно или най-малко 20 минути преди другата храна. Яденето им за десерт, изключително в случай че се комбинират с съсредоточени захари, може да провокира ферментативни храносмилателни разстройства.

7. Кълнове. Не единствено земята в този момент е „ жадна ” за тях, те са и доста потребни тъкмо в този (относително безпаричен откъм съставки) сезон за индивида! Използвайте семена от лимец, слънчоглед, броколи, леща и други налични, за предпочитане биологично отгледани. В процеса на покълването се синтезират ензими, усилват се неведнъж главните витамини, а минералите и аминокиселините стават по-лесно усвоими. Следователно е потребно най-малко един път дневно да имате на трапезата си примерно по 2 супени лъжици от тях. Полезни са и пониците, които следват процеса на покълването. Те в действителност съставляват млади зелени растения, получавани в това число от житни растения (предлагат се и в подготвен тип на прахуляк или като концентрат от сокове). А съчетаването на разнородни питомни и диворастящи зелени храни с кълнове е една извънредно скъпа услуга, която може да извършите на себе си и своите близки през този прелестен сезон!

Автор: Д-р Димитър Пашкулев

Инфо: https://vitarama.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР