Заедно с Пекин водим света към по-справедлив световен ред. Това

...
Заедно с Пекин водим света към по-справедлив световен ред. Това
Коментари Харесай

Лавров: Заедно с Пекин водим света към по-справедлив световен ред

Заедно с Пекин водим света към по-справедлив международен ред. Това коментира Сергей Лавров, съобщава " Франс прес ".

Той дойде на първото си посещаване в Китай, откогато съветските сили нахлуха в Украйна предишния месец.

Във видео, оповестено от съветското външно министерство преди срещата с китайския външен министър Ван И, Лавров уточни, че светът " минава през доста сериозен стадий от историята на интернационалните връзки ".

След приключването на това прекрояване на световните връзки ние, дружно с вас (Китай - бел.ред.) и с нашите последователи, ще се насочим към един многополюсен, обективен, либерален международен ред, съобщи първият съветски посланик, съобщи нюз.бг.

Лавров ще участва на поредност от срещи, проведени от Китай, на които ще бъдат обсъдени начините за подпомагане на Афганистан. Очаква се да участват и дипломати от Съединените щати и прилежащите страни на ръководената от талибаните страна.

Нападението на Русия против Украйна обаче най-вероятно ще стане съществена тематика на срещите.

За разлика от доста западни страни, Пекин отхвърли да осъди инвазията и обезпечи дипломатическо прикритие за все по-изолирана Русия.

Китай и Русия станаха по-близки през последните години, като президентът Владимир Путин участва и на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин миналия месец - дни преди нашествието в Украйна.

Силният водач и неговият китайски сътрудник Си Дзинпин оповестиха, че отношенията сред двете страни нямат граници и подписаха енергийни покупко-продажби на стойност милиарди долари.

По-рано през днешния ден Европейски Съюз настоя Китай да резервира неутралитет по отношение на украинската рецесия и предизвести, че ще има последици, ако Пекин помогне на Москва да заобиколи глобите на блока.

Китай вече категорично отрече твърденията, че е знаел авансово за нахлуването на Русия в Украйна.

Пекин отхвърли и изказванията, че разпространява дезинформация за Украйна.

Коментарът пристигна, откакто генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна Китай, че дава на Русия " политическа поддръжка, в това число посредством разпространяване на откровени неистини и дезинформация ". Той съобщи и че НАТО се тревожи, че Китай може да поддържа съветската инвазия в Украйна в това число посредством даване на материална поддръжка на Москва.

Пекин отказа да се причисли към финансовите наказания, наложени на Русия от Съединени американски щати и европейските държавни управления.

Китай е значим клиент на съветски нефт и газ и е единственото огромно държавно управление в света, което отказа да разкритикува нападението на Русия срещу Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР