Заедно с месечните обещетения за втора година майчинство, утре Националният

...
Заедно с месечните обещетения за втора година майчинство, утре Националният
Коментари Харесай

От утре НОИ изплаща със задна дата увеличените обезщетения за майчинство

Заедно с месечните обещетения за втора година майчинство, на следващия ден Националният застрахователен институт (НОИ) ще изплати на следващия ден и доплащанията поради нараствания размер на помощта от началото на годината.

Преди седмица депутатите одобриха държавния бюджет за 2023 година, съгласно който компенсациите за развъждане на дете до двегодишна възраст се усилва от 710 на 780 лв. от януари. Така с компенсацията за юли ще бъде преведено и нарастването, което не е получено за първите шест месеца на годината.

В същия размер ще се изплатят и паричните компенсации на бащите, които употребяват отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст. Паричните компенсации при неизползване на спомагателния заплатен отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст ще се изплатят в размер на 390 лева или 50 на 100 от 780 лева

На обезпечените лица, получили най-малко едно заплащане за интервала от 1 януари до 30 юни 2023 година, ще бъде осъществено доплащане до новия размер на паричното обезщетение за развъждане на дете за полагащите им се месеци и дни според от хипотезата и интервала на приемане. При приемане на обезщетение и за шесте месеца, доплащането ще е в размер на 420 лв..

Общият брой на тези лица е 54 093, като от тях 46 058 са хората, които са получавали цялостния размер на компенсацията за развъждане на малко дете. Върналите се на работа преди приключване на втората година и надлежно получаващи половината от 780 лева са 7993, а бащите, възползвали се от опцията за развъждане на дете до 8-годишна възраст – 42. Сумата, която ще бъде доплатена на всички правоимащи, е 13.4 млн. лв..

Паричните компенсации, които не са за цялостен месец, ще се изплащат, надлежно – доплащат, съразмерно на работните дни от месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР