Задръстванията и пътните строежи по основната 200-километрова магистрала от столицата

...
Задръстванията и пътните строежи по основната 200-километрова магистрала от столицата
Коментари Харесай

Чехите решават да дадат ли на милиардера Бабиш шанс като премиер тази неделя

Задръстванията и пътните градежи по главната 200-километрова автомагистрала от столицата Прага до югоизточната част на Чехия символизират неуспеха на държавното управление, съгласно доста чехи, които търсят нов първенец, с цел да оправи страна им.

Околовръстното шосе на Прага към момента не е приключено след десетилетия несполучливо райониране, а железопътна връзка до пражкото летище се разисква от 20 години, без да стартира построяването ѝ. Световната банка подрежда страната на 130-о място в света по успеваемост в издаването на разрешителни за градеж и на последно място в Европейския съюз.

На изборите на 20-21 октомври гласоподавателите наподобява са настроени да дадат власт на мъж, който може да подреди всичко: милиардера предприемач Андрей Бабиш, чиято изразителност срещу върхушката припомня на употребяваната от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. " Виждам резултати, останалите единствено приказват ", споделя Ервин Хайнъл след среща с Бабиш в пенсионерски клуб във Варндорф, на 125 км северно от Прага. " Това е единственият вероятен избор ".

Бизнес акули

Централноевропейската страна се причисли към Европейски Съюз през 2004 година и направи огромни крачки в икономическото развиване. Хората обаче усещат, че заплатите и публичните услуги се бавят в догонването на по-богатия Запад, а в това време бизнес " акули " вършат милиарди от постоянно тъмни приватизации и контракти за публични поръчки.

Бабиш, чиято партия АНО изпреварва много съперниците си в социологическите допитвания, съумя да " се продаде " като човек, борещ се с пречките от съдружните сътрудници, спечелвайки в това време доверие с известни решения като повдигане на пенсиите, до момента в който бе министър на финансите.

Вотът за Бабиш обаче не е толкоз категоричен. Като втория по благосъстояние чех, той построи химическата, хранителната и медийната си империя в същата среда, която той и гласоподавателите подлагат на критика. Освен това Бабиш не е ново лице, откакто ръководи като по-малък сътрудник на левоцентристките социалдемократи от 2014 година.
" Социалдемократите към момента се разпознават със остарялата власт, а АНО е знак на новата власт, отсам и доверието към нея за стопански триумф, държавна непоклатимост и така нататък ", разяснява Даниел Прокоп от социологическа организация Median.

 Надписът на този афиш гласи:
© David W Cerny, Reuters

Надписът на този афиш гласи: " Тук не е Бабишово " или " Тук не е земята на Бабиш. "

Успехи

Много хора почитат Бабиш поради неговия бизнес метод към ръководството, който съгласно него липсва на политиците. " Той е умел като предприемач, би могъл да го покаже и като ръководи страната ", показва 63-годишната Карина Брътинска след среща с Бабиш на централния площад във Варнсдорф като част от предизборната му акция.

Успехите му включват бюджетен остатък за предходната година. Като финансов министър до май тази година, преди да бъде отхвърлен от премиера, Бабиш усили приходите, въвеждайки повторна инспекция на Данък добавена стойност и отчитане в действително време на продажбите в магазините.

Само че бюджетът бе подкрепят на първо място от икономическия напредък, ниските лихвени проценти и спада в държавните вложения вследствие на проблеми като мудна подготовка на пътно строителство, което значи по-малко харчене.

Неговата партия АНО държи министерството на превоза през последните четири години. Чехите построиха близо 160 км автомагистрали през миналите 10 години по отношение на 2300 км в Полша и 250 км в Словакия.
Чехите също така се ангажираха да покачат разноските за защита, само че до момента в който АНО управляваше военното министерство, те спаднаха под 1 % от брутния вътрешен артикул, след което леко набъбнаха тази година, само че са още надалеч от задачата на НАТО за 2 %.

Конфликт на ползи

Бабиш също по този начин понесе въздействието на следствието за хипотетична машинация при приемане на дотация от 2 милиона евро - обвиняване, за което би могло да докара до присъда за отнемане от независимост. Той отхвърля всякакво закононарушение и разказва това като опит на съперници да го дискредитират. " Той не се опасява от никого. Той е почтен ", отбелязва Анна Хавелкова, покровител на АНО във Варнсдорф.

Тази година Бабиш трансферира групата си от над 250 компании Agrofert на поверителен фонд, само че остава лице, облагодетелствано от фонда. Agrofert получава аграрни и капиталови дотации, има и многочислени покупко-продажби с държавния бранш, засилвайки рецензиите от съперници и медии за спор на ползи.

Бабиш призна за спор на ползи преди прехвърлянето на Agrofer в поверителен фонд, само че съобщи, че в никакъв случай не е злоупотребявал с това.

Списание " Форбс " прави оценка чистото благосъстояние на Бабиш на 88 милиарда чешки крони (4.01 милиарда долара), което е повече по отношение на 40 милиарда през 2013 година, преди да влезе в държавното управление.

Избирателите на АНО не са смутени и от членуването на Бабиш в Комунистическата партия преди демократичната гражданска война през 1989 година или пък от контактите му с тайната полиция по това време. " Успехът постоянно е съпроводен от злоба. Всеки има минало, само че мен ме интересува сегашното. Той има визия за бъдещето и аз имам вяра, че може да я извърши ", съобщи предприемачът Славомир Свитана на протест на Бабиш в центъра на Прага. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР