Задават се ледени дни. Следващата седмица ни очакват много ниски

...
Задават се ледени дни. Следващата седмица ни очакват много ниски
Коментари Харесай

Задават се ледени дни, алармира проф. Рачев

Задават се ледени дни. Следващата седмица ни чакат доста ниски температури. С една дума мраз. С две думи – кучи мраз. Ще следим така наречен ледени дни, в които оптималната температура няма да надвиши нула градуса. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев.

Той добави, че на 6 февруари на връх Тодорка се обрисува минималната температура да бъде -26 градуса, а оптималната -14 градуса.

По Южното Черноморие също ни чака студено време, като не се чака там да има превалявания.

„ В Плевен ще има изсъхнал мраз цяла седмица “, съобщи климатологът. Проф. Рачев подсети на водачите да бъдат деликатни.

Февруари, прочут като Малък Сечко, настава с температури към климатичната норма, само че и с предстоящ нов циклон и снеговалежи. Очаква се снегът да стартира да вали над цялата страна тази нощ.

Сумарният дъжд през месеца ще е към и над климатичната норма, която е от 30 до 60 л/кв.м. Очакваните дъждове в равнините ще са сред 50 и 80 л/кв.м. и много по-високи в планините – сред 60 и 100 л/кв.м.

Февруари и март планините са рискови поради по-високия риск от лавини. Бързите стопляния дружно с южните ветрове водят до интензивно снеготопене и е причина за неустойчивост на снежната завивка.

Като цяло февруари няма да се отличава доста от януари, само че съгласно климатичните модели ни чакат повече процеси и снеговалежи. Една от аргументите е предстоящият слаб полярен ураган. Като резултат от него
задържането на по-студения въздух
не е допустимо и той се реалокира от полярните райони, нахлувайки над Северна Америка и Европа.

Към края на първото десетдневие времето ще се задържи с раздрана облачност.

Времето през второто десетдневие на февруари мъглите в равнините ще се завърнат. Отново ще се затопли, като в средата на десетдневието температурите ще над нормата. Валежи не се чакат.

Към края на второто десетдневие и при започване на третото времето още веднъж ще се скапе. Очаква се прекосяването и на леден атмосферен фронт и образуването на нов средиземноморски циклон.

През последните дни на месеца страната ни още веднъж ще е в плен на динамично време. Максималните температури ще се намалят и ще са към нормата за този интервал на годината. Към този миг моделите предвиждат серия от средиземноморски циклони и повече превалявания.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР