Задава се поредната октомврийска смяна на часа, която ще ни

...
Задава се поредната октомврийска смяна на часа, която ще ни
Коментари Харесай

Как ни влияе смяната на часа?

Задава се следващата октомврийска промяна на часа, която ще ни обезпечи опция за еднократно удължение на съня с един час. Предстои един от тези уикенди, след които чувството, че не сме си доспали дава обещание да бъде малко по-приемливо. Дали обаче ще е трайно?

През нощта в събота против неделя ще върнем стрелките на часовника с един час обратно и ще влезем в астрономическото часово време. Зимната промяна на часа обезпечава един час повече за сън през нощта, когато се прави. Факт е обаче, че в понеделник ще би трябвало да се събудим по-рано, в сравнение с сме привикнали да го вършим до момента. Така в дълготраен проект промяната тутакси и връщането на времето има по-скоро отрицателен резултат върху качеството на съня.

Проблемите със съня след промяна на часа са изцяло обясними. Обясняването на появяването им оказва помощ те да бъдат и сполучливо профилактирани.

Въпросните нарушавания на съня се появяват в резултат на краткотрайно разстройство на биологичния часовник. То е предизвикано от два фактора. От една страна, вечер ще се стъмва по-рано, а от друга – заран ще се съмва по-късно. Редуването на светлата и тъмната част на деня е извънредно значим цикъл, определящ прехода сред естествените за организма ни етапи на сън и бодърстване.

Връзката сред двата цикъла се реализира чрез секрецията на хормона на съня мелатонин. Неговата синтеза в мозъка стартира след залез слънце и бележи пик в по-късните часове на вечерта.

Това е времето, когато организмът естествено се приготвя за сън, като високите дози мелатонин в кръвта улесняват заспиването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР