Задържането на финансовия директор на китайската телекомуникационна компания Huawei Мън

...
Задържането на финансовия директор на китайската телекомуникационна компания Huawei Мън
Коментари Харесай

Задържането на финансовия директор на Huawei не е политическо

Задържането на финансовия шеф на китайската телекомуникационна компания Huawei Мън Уанджоу в Канада не е политическо решение на Отава. Това съобщи канадският министър-председател Джъстин Трюдо.

„ Решението е взето от упълномощените публични лица. Те ни уведомиха за това преди няколко дни. Не е имало никаква интервенция в това решение на политическо ниво, тъй като ние почитаме нашата самостоятелна правосъдна система “, сподели канадският министър председател по време на своята аудиенция в Монреал.

Трюдо също по този начин акцентира, че за момента не е приказвал за случая с Мън Уанджоу с някой от своите задгранични сътрудници.

Арестът на Мън Уанджоу удари по американската борса

Американският борсов показател „ Дау Джоунс “ завърши комерсиалната сесия в четвъртък със спад от 85 пункта до 24 931 пункта, или 0,33% спрямо предходния ден. В средата на вчерашния ден спадът на показателя се приближи до срив, откакто се намали с цели 670 пункта.

Индексът S&P 500, включващ акциите на 500 най-големи компании на американския пазар, се намали с 0,25%, или с 6,82 пункта до 2693, а показателят на електронната борса NASDAQ показва позитивна динамичност, нараствайки с 0,25%, или 16 пункта до 7178.

Поводът за тези внезапни съмнения на показателите е карцерът на финансовия шеф на китайската телекомуникационна компания Huawei Мън Уанджоу, която беше арестувана в Канада и би трябвало да бъде предадена на Съединени американски щати, отбелязва Си Ен Ен.

Американското разузнаване преглежда Huawei като най-мощната китайска компания в региона на високите технологии. Тя е опасност за националната сигурност на Съединени американски щати.

Американските и канадските представители не прецизираха какви тъкмо обвинявания са повдигнати на Мън Уанджоу. По-рано министерството на правораздаването на Съединени американски щати заяви, че проверява дали китайската телекомуникационна компания е нарушавала американските наказания по отношение на Иран.

„ При администрацията на Обама Съединени американски щати повдигаха сходни обвинявания във връзка с китайците, само че в никакъв случай не предприемаха толкоз радикални дейности, като арест на територията на трети страни, страхувайки се, че Пекин ще предприеме ответни дейности по отношение на американските ползи в Китай или в други страни “, обявиха пред Си Ен Ен специалисти от Eurasia Group, занимаващи се с разбор на политическите опасности.

Експертите чакат изостряне на комерсиалната война

Според американския експерт по Китай Кристофър Балдинг карцерът на един от ръководителите на китайската компания е „ удостоверение за внезапната активизация на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай “.

Ситуацията на финансовите пазари остава извънредно неустойчива, тъй като карцерът на финансовия шеф на Huawei демонстрира, че паузата в комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай няма да продължи дълго, разяснява организация „ Блумбърг “.

„ Най-голямата заплаха се състои в това, че комерсиалната война ще избухне с нова мощ, и точно този фактор въздейства на пазарите “, съобщи шефът на департамента за разбор на пазарите в английската компания Think Markets UK Наим Аслам. „ Сред участниците на пазара мъчно могат да се намерят такива, които чакат смяна към по-добро. Създава се усещането, че обстановката ще става все по-лоша “, добави той.

Причина за ареста

По данни на западните медии Мън Уанджоу е арестувана в Канада по искане на Съединени американски щати за изгонване по отношение на обвинявания в нарушение на американските наказания против Иран. От компанията Huawei потвърдиха за ареста на своя финансов шеф и това, че Съединени американски щати желаят нейното изгонване. От телекомуникационния колос подчертаха, че не разполагат с каквато и да било информация за противозаконни дейности на Мън Уанджоу. /ТАСС и БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР