Задължителна среща за сдобряване между съпрузите, която да продължи от

...
Задължителна среща за сдобряване между съпрузите, която да продължи от
Коментари Харесай

Сдобряват ни задължително преди развода

Задължителна среща за помиряване сред съпрузите, която да продължи от 1 до 3 часа, ще бъде назначавана от съда преди старта на делото за развода.
Това няма да става единствено в случаи на домашно принуждение, с цел да не застават един против различен принудител и жертва.
Подобни наложителни опити за извънсъдебни съглашения да има по общо по 12 типа каузи (виж таблицата) гласоподава през вчерашния ден Народното събрание на първо четене.

Текстовете за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Закона за медиацията бяха признати със 154 гласа “за ” от всички партии, а срещу гласоподаваха единствено 25 депутати от “Възраждане ” като главният им претекст да не поддържат бе късият 3-дневен период за оферти преди второто четене.

Медиацията като прийом за решение на каузи съществува у нас от 2004 година, само че присъединяване в нея е непринудено.

Сега става наложително за тези, които се съдят и юристите им. Те би трябвало да седнат в наличието на посредник и да се изслушат.
Не е наложително нито да се спогаждат, нито да се сдобряват. След края на срещата делото продължава по досегашните правила.
Впрочем и сега по бракоразводните каузи на първото съвещание съдията приканва съпрузите да се сдобрят, сходна е и практиката по каузи за родителска права, за подялба на парцели и други

Ако страните реализиран съглашение, на ищеца ще се връща половината платена държавна такса. За медиацията ще се заплаща от бюджета на съда, само че по-късно разноските ще се възвръщат пропорционално с почетената или отхвърлена част от желае.

Ако едната от страните откаже да взе участие в наложителната срещата, глобата за нея ще е да заплати разноските по делато, без значение дали го завоюва или не.
Ако и двете страни откажат, тогава ще си разделят поравно сумата за разноските, отново без значение кой печели делото.
В случай, че правосъдният спор е с страната или държавно институция, или страна по делото е консуматор, съдът не може да задължи страните да вземат участие в медиация.

Предвидено е изключение за “исковете за вземания, произлизащи от контракт за банков заем или свързани с него правни отношения, както и от контракт за имуществено обезпечаване ”.

При разискванията от Висшия адвокатски съвет бяха срещу, защото съгласно бранителите медиацията по план е опция на правосъдното решение на разногласията, по тази причина следва да е доброволна и извънсъдебна.
Смята се, че определянето на период от 3 месеца за пробационната среща ще забави процесите, допустимо е някоя от страните да злоупотреби с неявявания, отлагания и пренасрочвания.
Наложено обаче бе мнението, че в случай че по тези 12 типа каузи медиацията стане наложителна, а по още 7 типа (сред които са въпросите за прехрана, хонорари или компенсации от трудови правни отношения, признание на уволнението за нелегално и неговата анулация, възобновяване на предходна работа – б. р.) бъде въведена по преценка на съдията, това ще разтовари доста съдилищата в страната.

Смята се, че след 1 януари 2024 година, когато измененията в закона влязат в действие, през медиацията ще минават по 50 000 каузи годишно и даже дребен % от тях да се реализиран със съглашения, това ще форсира съдопроизводството и ще понижи разноските.

Също с облекчение на работата на съда бяха обяснени и признатите през вчерашния ден промени в Граждански процесуален кодекс, които плануват заявките за издаване на заповеди за осъществяване да се подават до съда посредством електронен формуляр, наличен в Единния портал за електронно правораздаване (ЕПЕП).

Ако жителите избират, ще могат да подават заявките и на хартия, само че за всеки, представляван от юрист, за търговците, за страната и общините е планувано единствено заявление по електронен път.

Електронизирането на процедурата през ЕПЕП не я трансформира нито за физическите, нито за юридическите лица, тя остава същата, каквато е и сега.

Източник: Труд
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР