Задълженията на общинското дружество Топлофикация София са стигнали 1.6 млрд.

...
Задълженията на общинското дружество Топлофикация София са стигнали 1.6 млрд.
Коментари Харесай

Дълговете на столичното парно стигнаха 1.6 млрд. лева

Задълженията на общинското сдружение " Топлофикация София " са стигнали 1.6 милиарда лв.. Това стана ясно по време на дебата за приемането на бизнес проекта на сдружението за тази година и на финансовия му доклад за 2021 година Стойността на отговорностите беше обявена от общинския консултант Прошко Прошков (ГЕРБ).

Сумата на отговорностите надвишава с 300 млн. лв. годишния бюджет на Столичната община. По-голяма е и от общата сума на приходите на " Топлофикация – София ", които за предходната година са били към 1.26 милиарда лв..

Задълженията са главно към държавните сдружения " Български енергиен холдинг " и доставчикът на газ " Булгаргаз ". Трупат се с години, а все още стабилно решение за намаляването им няма.

Преизпълнена прогноза

Още при започване на отоплителния сезон от управлението на общината, както и от сдружението чакаха до края на тази зима, задълженията на парното към снабдители да стигнат 1.5 милиарда лв. поради високите цени на природния газ и незадоволително високите цени на парното за потребителите. Прогнозата явно е преизпълнена.

Вероятно казусът ще продължи да се задълбочава, защото съгласно плановете на сдружението за 2023 година се чака загуба от близо 150 млн. лв..

По време на следващата полемика по въпроса в Столичния общински съвет още веднъж се приказва по какъв начин неприятното положение на сдружението се дължи на несъответстващата регулаторна политика, която е в ръцете на държавната Комисия за енергийно водно контролиране. Тя дефинира цените на газа, продаван от " Булгаргаз ", както и тези на парното и топлата вода, плащани от потребителите на " Топлофикация ".

" Топлофикация не е в цветущо състояние. Увеличението на приходите е с 58%, а на разноските с 90% ", разяснява общинският консултант Николай Стойнев от ГЕРБ. Той добави, че сдружението продължава да заплаща огромни суми за квоти парникови газове. Близо 230 млн. лв. за предходната година. За лихви по дължимото към БЕХ и " Булгаргаз " пък се давали по 70 млн. лв. на година.

Според общинаря от " Демократична България " Бойко Димитров казусът идва и от извънредно старите уреди на сдружението.  " Ефективността при производството е едвам 76%. Отделно 18% от силата отива за лични потребности, а 13% се губи при преноса. Няма по какъв начин да чакаме, че при такива загуби по мрежата, " Топлофикация " ще може да предложи конкурентна цена. Трябва да се модернизират индустриалните уреди, а не да търсим уголемение на топлоснабдителната мрежа ", разяснява той.

Частен вложител за следващ път

" Дружеството е с остаряла база. Няма отзиви за това. Но оперативното управление мъчно може да направи нещо по въпроса. Не е по силите на сдружението да се оправи единствено ", разяснява ръководителят на инженерната комисия към общинския съвет Прошко Прошков (ГЕРБ).

Така още веднъж се стигна до тематиката за привличането на частен вложител, който да поеме и ръководството на затъналата топлофикация. Тази година щяла да бъде оповестена процедура за намирането на такава компания.

Миналата година и Министерството на енергетиката разгласи, че ще търси такъв инвеститор, а от Столичната община обявиха, че са подготвени да прехвърлят сдружението на страната. Тази концепция обаче остана единствено на думи. По неофициална информация главната причина е неналичието на постоянно държавно управление.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР