Задълбочено сътрудничество в енергетика и икономиката и двустранните отношения обсъдиха

...
Задълбочено сътрудничество в енергетика и икономиката и двустранните отношения обсъдиха
Коментари Харесай

Задълбочаваме сътрудничеството в енергетиката с Унгария

Задълбочено съдействие в енергетика и стопанската система и двустранните връзки разискаха вицепремиерът Екатерина Захариева и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Двамата разговаряха в Брюксел за взаимоотношението си във връзка с Западните Балкани по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година и на унгарското председателство на Вишеградската група от 1 юли 2017 година за 12 месеца, оповестиха от Министерски съвет.

Министър Сиярто посочи отличните връзки в полето на бизнеса сред Будапеща и София. Унгария е измежду значимите стопански сътрудници на България и е в топ 10 на задграничните вложители с 1114,5 млн. евро директни вложения за интервала 2002-2017 година, като стокообменът за 2016 година е 1 388,0 млн. евро.

По публични данни българската общественост в Унгария наброява 6000 души и е едно от 13-те публично приети малцинства в страната.

Захариева и Сиярто са безапелационни, че би трябвало да се форсира работата по районните енергийни планове, коeто да разреши диверсификация освен по маршрутите, само че и по източниците на доставка.
Европейска комисия поддържа българската самодейност за газовия хъб " Балкан ", който да способства за създаване на конкурентен и либерализиран газов пазар. Вицепремиерът Захариева направи обзор на проектите за създаване на интерконекторни връзки и терминали за полутечен газ в района.

 Европейска комисия ни дава €920 000 за газов хъб „ Балкан”
Европейска комисия ни дава €920 000 за газов хъб „ Балкан ”

Новината заяви Теменужка Петкова

" Единственият път пред района е страните да получат европейска вероятност ", посочи Захариева във връзка Западните Балкани.
Европейският път на Балканите е приоритет и на унгарското председателство на Вишеградската група, и на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Миграцията е проблем за целия съюз и изисква общоевропейски решения, за които България упорства още от 2013 година, посочи министър Захариева.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР