Задълбочаващата се студена война между САЩ и Китай ще се

...
Задълбочаващата се студена война между САЩ и Китай ще се
Коментари Харесай

Студената война между САЩ и Китай е по-голяма световна заплаха от коронавируса

Задълбочаващата се студена война сред Съединени американски щати и Китай ще се трансформира в по-голям мотив за паники, в сравнение с пандемията от COVID-19. Това съобщи пред Би Би Си водещият икономист на Колумбийския университет Джефри Сакс.

В разследване на пандемията светът върви към интервал на „ всеобщи неуредици без отчетливо водачество “, сподели Сакс, като добави, че разграничение сред двете суперсили ще изостри тези проблеми.

Професорът от Колумбийския университет вини американската администрация за възходящото напрежение сред двете страни.

„ Съединени американски щати са мощ на разделяне, а не на съдействие. Те пробват да възпламенят нова студена война с Китай. Ако този метод продължи, няма да има връщане към естественото, а ще вървим към по-големи несъгласия и рискове “, съобщи още Сакс.

Неговият коментар идва на фона на ескалацията на напрежението сред Пекин и Вашингтон през последните седмици, и то освен на комерсиалния фронт.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп подписа закон, който позволява на  Конгреса на Съединени американски щати да глоби китайски държавни представители, упрекнати в подтисничество на  мюсюлманското малцинство на уйгурите в северозападен Китай.

В изявление за „ Уолстрийт Джърнъл “ Тръмп също по този начин съобщи, че може Китай съзнателно да е популяризирал новия ковид, с цел да дестабилизира международната стопанска система.

Администрацията на президента също по този начин забрани на някои американски компании да продават елементи на Huawei, въпреки че им да работят с китайския телекомуникационен колос при определянето на стандартите за 5G и други нови технологии. От Белия дом считат, че Пекин изполва Huawei за шпионаж.

Според Сакс обаче офанзивата против Huawei не цели единствено отбрана на националната сигурност.

„ Съединени американски щати изостанаха в областта на 5G мрежите, която е основна за новата цифрова стопанска система. Същевременно с това Huawei придобива все по-голям дял от международния пазар. По тази причина Съединени американски щати дефинираха Huawei като световна опасност и поставиха напън върху своите съдружници, в опит да ги накарат да прекратят връзките си с китайската компания “, разяснява Сакс.

Ескалация на напрежението

Съединени американски щати обаче не е единствената страна, с която Китай е в спор.

През предходната седмица се стигна до ескалация на напрежението по границата сред Китай и Индия, при която починаха минимум 20 индийски бойци.

Същевременно с това Китай финансира стопански планове в Пакистан, Мианмар, Шри Ланка и Непал – все съседи на Индия. Това тормози управляващите в Делхи, че Пекин пробва да ограничи индийското въздействие в района.

Сакс признава, че възходът на Китай тревожи някои от съседите на азиатския колос.

„ Смятам ли, че Китай може да направи повече, с цел да успокои тези терзания, които са изцяло действителни? Да. Изборът обаче е в ръцете на Китай. Ако той реши да подходи към обстановката с дипломация и районно съдействие, или другояче казано – с мека мощ, тъй като Китай е доста мощна страна, то тогава мисля, че бъдещето пред Азия ще бъде извънредно ярко “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР