Зад метежа, който разтърси спокойствието на Кремъл, стои частната военна

...
Зад метежа, който разтърси спокойствието на Кремъл, стои частната военна
Коментари Харесай

Кой е Евгений Пригожин - наемникът, осмелил се да предизвика Путин

Зад метежа, който раздруса спокойствието на Кремъл, стои частната военна компания " Вагнер ". Тя се ражда през 2014 година, след анексирането на Крим. Начело на " Вагнер " застава Евгений Пригожин. Лежал е в в пандиза за обир, продавал е хот дог, сервирал е на Джордж Буш-младши. Кой е индивидът, осмелил се да провокира Путин и какво съставлява частната войска " Вагнер "?

" Сега не ми е необходим вашият престъпен гений, с цел да убивате врага. Постарайте се да не се връщате в пандиза. За да дойдете при нас - на война, няма потребност отново да лежите! Хайде и триумф! " - Евгений Пригожин, 17.01.23 година

Поредната група пандизчии, които е съумял да вербува Евгений Пригожин. Практиката наказани да се изпращат на фронта стартира към половин година след началото на войната през 2022 година 180 дни на фронта и снемане на всички обвинявания - това дават обещание Пригожин и " Вагнер ". За Пригожин животът зад решетките не е чужд. През 1981 година влиза в пандиза за обир. Освободен през 1990 година Започва да продава хотдог на улицата. През 1997 година година към този момент е притежател на ресторант. Компанията му за кетъринг обслужва съветския хайлайф, оттова идва и прозвището му " Готвачът на Путин ". По-късно поема изхранването на съветската войска. През 2014 година - при противозаконното анексиране на Крим, на място работят военни без отличителни знаци. По-късно оказва се, че това са " вагнеровци ". Тогава, по думите на Пригожин, се ражда частната военна формация. Кръстник на военното формирование, което с изключение на със жива мощ, разполага с бойни машини и самолети, е Дмитрий Уткин, някогашен член на съветските елитни елементи, прочут с любовта си към немския композитор Рихард Вагнер. Според английски военни анализатори групата е подкрепена от подразделенията на ГРУ в Донбас. Целта ѝ - да постанова ползите на Русия, да работи там, където постоянната войска не може.

" Пригожин не е рицар в блестящи доспехи. Той е палач, меко казано и напряко палач ", съобщи Джеймс Никси, шеф на програмата Русия - Евразия, Чатъм Хаус.

След 2014 година името " Вагнер " се чува в Сирия, поддържат проправителствените сили в Мали, Либия, Судан, Мозамбик. Свързва се с разнообразни действия - защита, военни образования, доставка на оръжие. През 2021 година Европейски Съюз ги упреква в убийства, мъчения и изтезания. Вашингтон също следи Вагнер.

" Групи като " Вагнер ", които са виновни или експлоатират несигурността, заплашват стабилността, подкопават държавното ръководство, ограбват естествените благосъстояния, нарушават човешките права " - Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати, 15.12.22 година

Година по-късно " Вагнер " е избран от Вашингтон като " значима интернационална " незаконна организация. Междувременно Пригожин е създал и фабрика за тролове, за интервенция в политически процеси по света. В началото на войната, съгласно немски специалисти, " Вагнер " е трябвало да ликвидира част от политическия хайлайф в Украйна. Разбира се, няма 100% сигурност, споделят те. Бойците на " Вагнер " са дейни в боевете и съвсем година се борят за Бахмут, откъдето се изтеглиха през юни. Но Пригожин става все по-критичен към Москва, и най-много към министерството на защитата и към метода, по който води войната. Многократно желае муниции, подава сигнали за злоупотреби.

" Не ни доближават 70% муниции! Шойгу, Герасимов! Къде са ми боеприпасите?! Имаме дефицит на муниции! Ако давахте нормата муниции, те щяха да са пет пъти по-малко. Те пристигнаха тук като доброволци и умират, с цел да можете вие да се ширите в първокласните си кабинети! " - Евгений Пригожин, 05.05.23 година

Първоначално Кремъл отхвърля всякаква връзка с " Вагнер ". През 2020 година обаче следствие на Инсайдър, Белингкат и Шпигел потвърждава, че дезинформацията и военните интервенции на Пригожин и " Вагнер " са тясно свързани с съветското министерство на защитата и военното разузнаване ГРУ. В началото на годината представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Русия уважава героите си и че измежду тях са и бойците на " Вагнер ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР