Зачестява късната диагностика на онкологичните заболявания у нас. Всеки втори

...
Зачестява късната диагностика на онкологичните заболявания у нас. Всеки втори
Коментари Харесай

Хирургът доц. Свилен Маслянков, от болница Александровска: Всеки втори онкопациент е в напреднал стадий на болестта

Зачестява късната диагностика на онкологичните болести у нас. Всеки втори пациент със недоброкачествен израстък се оказва в напреднал етап на заболяването. Това показа пред „ Труд “ хирургът от Александровска болница доц.д-р Свилен Маслянков.

„ Най-честите злокачествени формирания, които лекуваме са на дебелото черво, стомаха, гърдата. Напоследък от ден на ден хора търсят здравна помощ едвам, когато метастазите са обхванали и други органи. Това са постоянно хора от дребни обитаеми места, които с години не са посещавали доктор. Впечатление прави обаче, че и доста младежи на към и даже под 30-35 години са с карциноми “, акцентира хирургът, който е родом от Велико Търново.

Той добавя, че поради напредналата болест от време на време стартира лекуването с лекуването на разсейките и по-късно стига до огнището. „ Наличието на метастази значи, че заболяването е авансирала и към този момент е и в кръвообръщението на индивида “, споделя доц.д-р Маслянков.

Медикът е прочут с това, че внедрява авангардни хирургични техники от Изтока, които е усвоил по време на специализация в Русия. Богата му процедура демонстрира, че разновидностите на раковите болести са толкоз разнообразни, изключително при рака на гърдата, че заболяването на процедура става самостоятелна.

„ Това постанова да се прави молекулярно типизиране на всеки пациент и да се дефинират самостоятелни маркери за лекуване. Става дума за маркерни сътрудници, които блокират раковата клетка. В болница Александровска имаме опция да спомагаме при самостоятелното генно типизиране на онкологични случаи ”, прецизира доц.д-р Маслянков.

Хирургът споделя забавни случаи на лекуване на пациенти, което е дало извънредно положителни резултати. Мъж от град Трън преди 2 години се оказал с рак на дебелото черво, а туморът бил ситуиран до далака. Човекът бил с тотални разсейки в цялата коремна празнина.

„ Направих байпасна лапароскопска интервенция за профилактиране от задръстване на дебелото черво. След това пациентът мина нескончаем курс на химиотерапия. После бе прегледан на ПЕТ-скенер, а томографията сподели, че няма нищо друго с изключение на тумора, който към този момент бе капсулован. Образуванието бе изрязано и индивидът се усеща добре “, споделя докторът.

Подобен е казусът на 50-годишна жена, на която преди 7 години бил открит израстък на стомаха като се оказало, че не може да бъде отхвърлен. Изписаната след байпасна интервенция, направила химиотерапия и образуванието спряло да пораства. Така пациентката траяла да живее с него, само че в следствие хирургът се наел да извърши комплицирана интервенция и го отстранил в блок с панкреаса, слезката и част от дебелото черво. Вещият експерт е безапелационен, че бъдещето на лекуването на онкологично заболели е ракът да се трансформира в хронична болест. Да не му се разрешава да срине организма.

„ Когато един пациент е опериран и по-късно има верен надзор на положението, животът му се удължава с 3-5 и даже повече години. Почти при всеки случай с изключение на с съществуването на заболяването, се сблъсквам и с огромни психични драми. Налага се да влизам в ролята и на психотерапевт, с цел да накарам индивида да се активизира и да се бори с заболяването. Пациентите питат първо за страничните феномени от химиотерапията. Има хора, които като като схванат, че страдат от подлата болест, пробват и различни лекувания. Прибягват до пречиствания на организма, а някои впрягат и мощна религия в борбата с тумора “, споделя доц.д-р Маслянков.

По думите му онкозаболяванията бележат растеж през последните години. От осъществени от него към 250 интервенции през предходната година, 2/3-ти от тях са били онкологични. Провокират се от разнообразни фактори-лошо хранене, стрес, генетична причинност, замърсен въздух, повредите в Чернобил и Фукушима, горенето на гуми и др.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР