Забравете за Шенген. Добре дошли в осемдесетте години. Европейската свободна

...
Забравете за Шенген. Добре дошли в осемдесетте години. Европейската свободна
Коментари Харесай

“Политико”: Забравете Шенген! Добре дошли в 80-те години!

Забравете за Шенген. Добре пристигнали в осемдесетте години. Европейската свободна зона, която се състои от 22 страни от Европейски Съюз, плюс Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, стигна до “ръба на смъртта”, когато множеството страни си възвърнаха контрола над границите си, с цел да забавят разпространяването на ковид, написа авторитетното издание „ Политико “.

Това е позволено според разпоредбите на Споразумението от Шенген, в случай че е нарушена публичната политика или вътрешната сигурност. Въпреки това няма индикации по какъв начин ще се върне към живот свободното придвижване, се споделя в признатия през днешния ден пакет от Европейската комисия, който дава насоки за държавите-членки за това по какъв начин да се отстранен вътрешните граници и рестриктивните мерки за пътувания.

Въпросът е мощно сензитивен за страни като Гърция, Италия и Испания, които зависят от туризма, който е значим за запазването на стопанските системи им.

„ Изглежда като машина на времето в мрачното и далечното минало. Трябва да се върнем към бъдещето, към нормалността. И ние би трябвало да го създадем допустимо най-скоро, когато здравната обстановка разрешава “, сподели комисарят по вътрешни работи Илва Йохансон пред Европейския парламент предходната седмица.

Комисията показа метод в две стъпки. Първо, страните с сходна епидемиологична обстановка би трябвало да отстранен рестриктивните мерки си, като подсигуряват по-нататъшно ценене на общественото разграничаване. Това да вземем за пример би основало проблем за Гърция, където вървят английските туристи, тъй като коронавирусът е блъснал Англия надалеч по-силно. Само във втората фаза ще има цялостно отваряне.

Някои страни са се обединили. Литва, Латвия и Естония се договориха предходната седмица да отстранен възбраните за пътешестване и двуседмичната карантина за своите жители от петък. Хората, които се връщат от други страни, към момента би трябвало да се изолират. Балтийският балон може да бъде уголемен до Полша и Финландия.

Франция и Англия се договориха да разрешат на френските пасажери да пътуват без карантина през Ла Манша.

На континента рестриктивните мерки на Белгия за ненужни трансгранични пътувания станаха дразнещи, написа „ Политико “. Парламентът на Бенелюкс, формиран от депутати от Белгия, Холандия и Люксембург, работи по оферти за вероятността за отваряне на границите сред трите страни.

През април ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че европейците ще намерят умни способи да прекарат лятото тази година, а държавните управления на Европейски Съюз последваха образеца й с доста изказвания. Гърция работи върху концепцията да разреши на туристите да влизат посредством тестване преди пътуването.

“Те могат да се качат в аероплан с негативен тест”, съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис.

Точността на сходни проби обаче не е научно открита или дали се основава имунитет към вируса откакто бъде изкаран и затова СЗО сега поучава срещу този метод.

Хърватите приказват с чехите за опцията за въздушен кулоар, който би разрешил на чехите да прекарат лятната си почивка в Хърватия.

Австрийският министър на туризма Елизабет Костингер, която през април съобщи, че Австрия с наслада ще одобри германците за празниците, е уверена, че позицията на Австрия е добра и че тя може последователно и задоволително да отвори границите си.

В Португалия националният и интернационалният туризъм би трябвало да продължат от юли. Но към този момент границата с Испания, където епидемията е лишила повече от 26 000 живота, остава затворена.

Повторното отваряне на Шенген е въпрос на месеци, а не седмици, съобщи комисар Йохансон.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР