Забравете за руските олигарси – те са най-страхливата част от

...
Забравете за руските олигарси – те са най-страхливата част от
Коментари Харесай

Юрий Фелштински: Русия ще загуби веднага войната когато Украйна удари Лубянка, сградата на ФСБ в Москва и телевизионната кула Останкино

Забравете за съветските олигарси – те са най-страхливата част от съветското общество

ФСБ е единственият зложелател на Русия, той би трябвало да бъде погубен, в случай че желаеме страната да стане демоксратична, споделя известният историк и анализатор

Интервю на Павел Стачник за полския вестник Dziennik Polski, оповестено в Каспаров.Ру

-Юрий Георгиевич, още през 2015 година написахте във вашата книга „ Третата международна война? Битката за Украйна “, че нахлуването на Русия в Украйна е неизбежно. Защо Украйна е толкоз нужна на Русия?

-Русия не се нуждае от Украйна, в това число Донбас и Крим. Русия няма потребност от Абхазия, нито от Южна Осетия. Русия не се нуждае от Приднестровието, както и от Беларус. Те всички са нужни на съветската държавна сигурност (ФСБ). През 2000 година хората в Държавна сигурност завзеха властта в Русия и започнаха да извършват стратегия за завладяване на света, дефинирана още през 1917 година. Тогава ние я познавахме просто като теорията за международната гражданска война. През 2008 година Русия (ФСБ) завладя Абхазия и Южна Осетия. Русия влезе в Приднестровието още по-рано. През 2014 година Русия завладя Крим и стартира да превзема Донбас. През 2021 година Русия окупира Беларус – доста безшумно и незабележимо, посредством сделки с диктатора Лукашенко. Никой даже не видя тази окупация. Но без окупацията на Беларус беше невероятно да се стартира война против Украйна, защото да се нападна Киев беше допустимо единствено от територията на Беларус – от Русия беше невероятно да се стигне до столицата на Украйна. Така че на Русия не и е нужна просто  Украйна. Русия - т.е. ФСБ - има потребност от ВСИЧКИ останали. И това е главният проблем, пред който е изправена Европа в този момент. Русия има потребност от ЦЯЛА Европа. А след завладяването на Европа, Русия възнамерява да стартира сериозен диалог със Съединените щати, защото Аляска също в миналото е принадлежала на Руската империя. Спомнете си какво споделя Хитлер преди нападението над Полша: „ Не става въпрос за Данциг “. Така е и за Путин - тук „ не става въпрос единствено за Украйна “.

-Казвате, че руско-украинският спор ще бъде първата фаза на Третата международна война. Защо мислиш по този начин?

-Защото Третата международна война към този момент стартира. Стартира на 24 февруари 2022 година Правим всичко допустимо да убеждаваме себе си, че това е „ просто “ руско-украинска война. Но не е по този начин. В тази война към този момент са въвлечени Беларус, Русия, Украйна и НАТО, като конструкция, която оказва помощ на Украйна да отблъсне съветската експанзия. И неслучайно Путин твърди, че през днешния ден Русия води война с НАТО, а не с Украйна. Наистина е по този начин. Само че към този момент НАТО води война с Русия само на територията на Украйна, разчитайки на силата на украинската войска. Колко дълго ще продължи тази обстановка - никой не знае. Украйна не може постоянно да води „ отбранителна война “, когато Русия губи жива мощ, а Украйна губи освен жива мощ, само че и цивилното си население, когато унищожават страната от въздуха. Войната продължава към този момент съвсем 10 месеца, наподобява като че ли Украйна печели на бойното поле. Но защото тази война е отбранителна и Украйна, по искане на западните си съдружници, няма право да нанася удари по територията на врага - Русия и Беларус, Украйна е сложена в състояние, в което не може да завоюва тази война. Украйна ще я завоюва – и войната ще свърши – незабавно щом Западът промени отношението си към тази война. Когато спре да гледа на нея като на „ отбранителна “ и стартира да гледа на нея като на „ настъпателна “ и надлежно стартира да доставя на Украйна разнообразни типове нападателни оръжия. Русия ще загуби незабавно щом Украйна удари Лубянка, постройката на ФСБ в Москва и телевизионната кула Останкино, откъдето се води денонощна пропагандна война против Украйна.

-При провалянето, което понася съветската войска в Украйна може ли Путин въобще да мисли за нахлуване против Запада?

-Разбира се. Той мисли единствено за това. На Путин въобще не му пука за човешките загуби. Във всички войни загубите за Русия постоянно са били по-големи спрямо всички други участници в тях. И колкото повече Русия губи във войната, толкоз по-велики стават както присъединяване й, по този начин и евентуалната победа. Твърденията на руските историци, че Съветският съюз има максимален принос за успеха на съдружниците над нацистка Германия, се основават на обстоятелството, че Съюз на съветските социалистически републики губи най-вече хора в тази война. И по този начин, колкото повече губи Путин във войната с Украйна, толкоз по-значима става войната и бъдещото й отразяване от историците. Мобилизационният запас на Русия, мисля, е два милиона. Междувременно Путин загуби 100 000. Така че, от позиция на Путин, украинците и НАТО няма да имат задоволително патрони, с цел да гръмнат всички. Освен това Русия има нуклеарни оръжия и съгласно съветските пропагандисти страна, която има нуклеарни оръжия, „ не може да бъде победена “, тъй като в някакъв миг Русия ще употребява нуклеарни оръжия. Затова Путин има вяра, че успеха му в борбата с Украйна и останалата част от Европа е единствено въпрос на време.

-Свалянето на Путин дали ще промени обстановката? Дали неговият правоприемник ще продължи войната?

-Има два сюжета. Първият е отстраняването на Путин вследствие на провалянето на Русия във войната и капитулацията на Русия. Вторият е елиминиране на Путин, или слизането на  Путин от политическата сцена по време на войната. Мисля, че би било наивно и несериозно да се надяваме, че Путин ще бъде сменен от човек, който е подготвен да приключи войната с Украйна. Мисля, че е доста по-вероятно е Путин да бъде сменен от човек, който счита, че Путин не е задоволително деен или че води погрешно войната против Украйна. Така че отдръпването на Путин може да не промени или усъвършенства обстановката. В края на краищата имаме потребност от такова ново съветско държавно управление, което да спре войната в Украйна, да изтегли остатъците от съветските войски от Украйна, да признае границите от 2013 година, да се съгласи да заплати репарации на Украйна за породените вреди и да съобщи военнопрестъпници на интернационалните трибунали, които ще бъдат основани. Не мисля, че в модерна Русия има такива хора и такива сили, най-малко ние не чуваме за тях и не ги виждаме.

- Могат ли съветските олигарси да принудят Путин и хората му да прекратят войната? Тя не е ли спънка за техния бизнес?

- О, да – войната сигурно е спънка за бизнеса. Дори съм подготвен да позволи, че в случай че светът се управляваше от предприемачи, в никакъв случай нямаше да има войни. Бизнесмените биха могли да се спогодят за всичко и да заплащат за всичко с пари между тях. Забравете за съветските олигарси. Те в никакъв случай не са определяли нищо в съветската политика. Струваше им се, че дефинират нещо, само че те се оказаха просто едни богаташи, следени от Държавна сигурност. Те прелестно знаят, че Путин всеки миг може да вземе всичките им пари, а самите те могат да бъдат хвърлени в пандиза или даже убити. Готов съм да се обзаложа, че Путин – не като човек, а като президент на Русия, е пълновръстен сътрудник с 50% във всички олигархични бизнеси. Така че да забравим за съветските " олигарси ". Това е най-страхливата категория в съветското общество,  тъй като те имат какво да губят - доста пари. Останалото население на Русия няма какво да губи, с изключение на живота, който в Русия не коства нищо. Втората категория по безволие съветски жители са генералите от съветската войска. Те също имат какво да губят: пагони и генералски пенсии.

- Какво би трябвало да се случи, с цел да спре съветското общество да поддържа Путин и неговата спецоперация?

- Наистина не знаем дали съветското общество поддържа Путин или не. След 2000 година, когато ФСБ завзе властта в Русия, огромен брой жители емигрираха от Русия: стотици хиляди или даже милиони. Напуснаха най-богатите, най-успешните, най-решителните, най-предприемчивите, най-активните. И тези, които мразеха този режим или се усещаха некомфортно в Русия. След 24 февруари 2022 година потегли нова вълна: тези, които схванаха, че войната ще докара до затваряне на граници и готовност. След 21 септември 2022 година, когато Путин разгласи мобилизацията, отпътуваха още 300-400 хиляди. В Русия останаха хора, които от някаква нелепост поддържат Путин или са безразлични към протичащото се. Не мисля, че в Русия са останали хора и сили, които могат да смъкват настоящето държавно управление или по-скоро не държавното управление (всъщност там държавно управление няма), а режима на Путин. Не ги виждам тези хора. Не ги слушам тези хора. Няколко смелчаци са в пандиза. Но опозиционното придвижване, което стои зад тях, не набира задоволително сериозна маса.

- Ще бъде ли в миналото Русия естествена страна? Нормална в смисъл на демократична, с почтени избори, със специфични служби, които не се занимават с политика, без имперски упоритости? Или, може би, заради своята история и обичаи е обречена на властническа форма на ръководство?

-„ Някой ден “ е доста нереално определение. Някой ден, несъмнено, ще има такава страна. Въпросът е по кое време тъкмо. Русия ще стане естествена страна, откакто претърпи проваляне, сравнимо с това на Германия през 1945 година и се отърси от имперския си комплекс. Русия е длъжна да научи, че съветският народ не е популярен, а най-обикновен. А Русия не е велика мощ, а най-обикновена, просто огромна страна. Тогава всичко ще си пристигна на мястото и Русия няма да има потребност непрестанно " да се изправя от клекнало състояние ", с цел да стане още веднъж велика мощ. И да се раздели с митът, че всички несгоди на съветския народ са резултат от обстоятелството, че Европа, а и останалият свят не желаят да признаят правото на Русия да бъде велика мощ, в която има разнообразни „ подчинени нации “ - украинци, беларуси, балти, молдовци, татари и по този начин нататък, и по този начин нататък... Русия ще стане свободна страна, откакто популацията й осъзнае, че главният й зложелател е ФСБ – най-старата институция, основана през декември 1917 година, и единствената институция, оживяла след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Аз съм безапелационен, че ФСБ е единственият проблем на Русия и разпускането на тази конструкция е единственото нещо, което пречи на връщането на Русия в фамилията на демократичните нации. И когато френският президент Макрон повдига въпроса за гаранциите за сигурността на Русия, той би трябвало да разбере, че най-важната и съществена гаранция за сигурността на Русия е елиминирането на ФСБ, защото Русия няма други врагове.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР