Забравете за козунаците - вече на Великден ще посрещаме гостите

...
Забравете за козунаците - вече на Великден ще посрещаме гостите
Коментари Харесай

Великденски Кулич

Забравете за козунаците - към този момент на Великден ще посрещаме гостите с неповторим Великденски кулич

Необходими Продукти

● мляко - 110 мл леко топло
● квас - 7 г суха
● яйца - 1 бр.
● жълтъци - 2 бр.
● захар - 80 г
● масло - 50 г разтопено
● сол - 1/2 ч.л.
● ванилия - 2 бр.
● брашно - 350 г
● масло - 70 г меко
● лимонова кора - настъргана
● бадеми - белени за декорация
● захаросани плодове - 4 с.л. за плънката

Начин на подготвяне

Разтворете маята в леко затопленото мляко с една супена лъжица захар и 2-3 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете да шупне за към 15 минути на топличко. В купа разбийте с миксер яйцето, жълтъците и захарта до пухкава примес. Към тях прибавете втасалата квас, ванилията, солта и лимоновата кора. Разбъркайте хубаво.

Добавете половината от брашното. Разбъркайте. Налейте разтопеното масло. Добавете и останалото брашно. Замесете тесто. Ако е прекомерно течно прибавете напълно малко брашно. Тестото, което би трябвало да се получи, е доста лепкаво. Преместете го на плота, на който ще работите, и започнете да месите.

Помагайте си с шпатула, с цел да остъргвате тестото, защото е доста лепкаво, само че НЕ добавяйте брашно. Не губете самообладание и месете. След към 15 минути месене тестото ще стартира да се оформя и все по-малко да лепне, до момента в който се образува меко и еластично към този момент нелепнещо тесто.

Намажете купа и самото тесто с масло. Захлупете със свежо фолио и оставете за към 1 ч. 30 мин. да втаса и удвои размера си. Втасалото тесто е за един огромен кулич.

При подготвеност върху леко поръсена с брашно повърхнина разточете тестото на правоъгълник. После с ръце започнете леко да дърпате тестото, с цел да го изтъните до транспарантно. Тестото е еластично, само че въпреки всичко внимавайте да не го накъсате. При подготвеност намажете огромния правоъгълник с мекото масло.

Поръсете със захаросаните плодове. Навийте на руло от към тясната страна. Срежете рулото през средата като оставите към половин пръст несрязана част. Навийте срязаното руло на охлюв до несрязаната част, по-късно останалото го навийте от горната страна върху охлюва, до момента в който се получи нещо като роза.

Застелете кръгла форма за печене с хартия. Направете висок ръб от хартия за печене и го поставете във формата. Поставете козунака във формата. Оставете да втаса към 30 мин.

Намажете кулича с масло и поръсете или набодете бадеми от горната страна. Печете в загрята на 180 C фурна за към 60 мин. или малко повече в случай че се наложи, откакто ревизирате с съчка дали е суха.

След към 10 мин. като се позапече поставете фолио от горната страна, с цел да не потъмнее доста. При подготвеност извадете от фурната и оставете да се охлади. Поръсете с пудра захар при сервиране.

Великденският Кулич е доста апетитен.

Рецептата е приспособена от Йоли

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР