Забравена инфекция като магарешката кашлица се завръща в Европа. Увеличени

...
Забравена инфекция като магарешката кашлица се завръща в Европа. Увеличени
Коментари Харесай

Коклюшът се завръща в Европа

Забравена зараза като магарешката кашлица се завръща в Европа. Увеличени случаи има във Англия и Хърватия.

Засега у нас няма заплаха от зараза, съгласно здравните експерти. В Русенска област да вземем за пример против болестта са имунизирани над 90% от децата. Единичните случаи са на деца с пропусната имунизация.

Коклюшът, прочут още и като " магарешка кашлица ", е остро инфекциозно заболяване, породено от бактерия, което се предава по въздушно-капков път.

" Заболяването стартира с леко покачване на температурата, лека кашлица, която обаче се ускорява във втория етап – конвулсивния и става пристъпна, с многократни изкашляния, даже стига до повръщане, до гърчове ", съобщи доктор Цветелина Мирчева, шеф на Дирекция " Надзор над заразните заболявания ".

Особено рискови са затрудненията:

" Едно от тях е пневмонията, друго е енцефалопатия, гърчови положения, има и смъртен излаз. Най-рисково е за дребните деца, които не са ваксинирани, които нямат на процедура отбрана ", добави Сд-р Цветелина Мирчева.

В България имунизацията против коклюш стартира през 1957 година.

За последните 8 години в Русе има един регистриран случай на коклюш през 2022 година.

" Детенце на 4 години, което беше с повърхностен имунизационен статус, липсваше реимунизацията ", добави доктор Цветелина Мирчев.

" Нашите деца всичките са ваксинирани против коклюш. Срамота е, че отново се възстановяват такива заболявания, с които от дълго време сме се справили с тях ", сподели още Диляна Енчева.

Затова и профилактиката е доста значима, споделят епидемиолозите. И предлагат да не се пропущат имунизации, с цел да се обезпечи ефикасна отбрана на организма против рисковите заболявания.

Репортер: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР