Забраняват се видеозаписи на хора без тяхното съгласие, както и

...
Забраняват се видеозаписи на хора без тяхното съгласие, както и
Коментари Харесай

Дронът като кола във въздуха: Караме с книжка, вижте новите ...

Забраняват се видеозаписи на хора без тяхното единодушие, както и да се ъпгрейдва машината

Тийнейджър може да пилотира единствено в случай че е записан в аероклуб

Безпилотните летателни средства, или по този начин наречените дронове, навлязоха във въздушното пространство и в живота ни със скоростта на светлината. Недостъпни допреди години, в този момент хвърчащите апарати се намират съвсем във всеки дом, имат необятно приложение във филмовата промишленост, в медиите, в снимане на значими събития, при избавителни акции, при проучване на непристъпни за индивида места и така нататък

Сами по себе си дроновете се трансфораха в бързоразвиващ се бранш с огромен капацитет. Много скоро обаче породи потребността от въвеждането на правила за тяхната приложимост, от измерването на преимуществата и минусите на машините, от вярната преценка кой да ги пилотира и кой да носи отговорност.

През последните години в Европейски Съюз потреблението на по-малките и по-леки дронове беше регламентирано само с разнородни и фрагментирани национални правила за сигурност. Освен това, главните защитни ограничения не се прилагаха по пореден метод. Така се стигна до правилник на Европейски Съюз за безвредното консолидиране на отдалечено ръководените дронове в европейското въздушно пространство, който е деен от началото на годината. Така всяка страна членка бе длъжна да изготви план за разпоредба за ръководство на дроновете, както и да уточни по какъв метод ще се реализира надзор и по какъв начин водачите ще се снабдяват с нужната подготовка. Конкретният план е първият нормативен документ у нас, който има за цел да внесе ред и изясненост във връзка с пилотирането на дронове в страната.

Според наредбата, осъществяваните интервенции с дронове са разграничени в общо три категории. Първата категория е неограничена. В нея влизат водачи, подготвени да боравят с дрон до 25 кг и на височина на полета най-много до 120 метра. Самата категория е разграничена на три подкатегории - А1, А2 и А3. Накратко, за подкатегории А1/А3 е належащо да се премине онлайн образование и онлайн научен изпит през платформата X-TESLA. За подкатегория А2, с изключение на онлайн образованието и онлайн теоретичният изпит, е належащо да се премине и спомагателен научен изпит - тъкмо както при шофьорски изпит, обезпечен от Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация ".



Изискването за образование и оценяване не се отнася за водачи, които правят полети с дронове под 250 грама, планува още регламентът. Там е записано, че минималната възрастова граница за ръководене на дрон е 16 години. Тоест младеж може да пилотира такава машина, само че единствено и само в случай че е записан в аероклуб. В документа се споделя още, че на всеки оператор на дрон ще се издава неповторим номер, а този номер ще бъде подложен на всеки безпилотен уред, който има. Този номер ще бъде в действие от 2 до 5 години, защото се смята, че толкоз е междинният живот на един дрон. Ако отдалечено ръководещият водач няма навършени 18 години, за оператор на безпилотната летателна система се записва негов родител или аставник, написа още в нормативния документ.

Освен всичко останало, наредбата вкарва и географски зони за полет на дронове. Така са рамкирани зони, в които е безусловно неразрешено да летят дронове или пък това може да се случи, само че с хиляди условия.

Подкатегория А1

Тази категория обгръща водачи на дронове до 500 грама. Поради своя дребен размер тези машини не се смятат за рискови. Поради минималният риск, сходни дронове се употребяват за снимане на събития като концерти, кросове и така нататък Регламентът планува от 1 януари 2023 година тежестта в подкатегорията да се усили до 900 грама.

Подкатегория А2

Подкатегорията обгръща дронове с тегло до 2 кг, при които е разрешено да излетят и да кръжат наоколо с хора. Според Европейския съюз тези безпилотни летателни машини са най-рискови. Предвид това, за притежателите и водачите на този клас дронове се изисква присъствен на практика курс в авиоучилище и присъствен научен изпит. Така процедурата прилича тази при шофьорски изпит. От 1 януари 2023 година килограмите на дроновете, влизащи в тази подкатегория, ще се усилят на 4.

Подкатегория А3

Тази подкатегория обгръща най-тежките дронове - до 25 кг. Собствениците и водачите на тези солидни безпилотни машини имат право да ги ръководят единствено надалеч от хора и отвън жилищни и индустриални зони е изричнио написано в наредбата.



В регламента на Европейски Съюз и в плана на наредбата, направен в страната ни, са планувани още две категории интервенции с дронове. Едната е наречена „ характерна “, като тя е избрана със междинен риск на интервенциите. При нея, с цел да полети дрон и да се рее в небето, наложително се изисква позволение от Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “. Съответният оператор изготвя оценка на риска. Освен това се преценя и какви ограничения да подхващат, с цел да може тои риск да е редуциран до най-малко. Ако да вземем за пример е постъпило искане за позволение за пилотиране на дрон с тегло 4 кг да лети наоколо с хора и да снима, то той би трябвало да е оптимално обезопасен - да има парашут или системи за намаляване на удара, в случай че се повреди и се приземи измежду събрали се хора. Третата категория обгръща сертифицираните интервенции с дронове. Тук влизат военните дронове в Съединени американски щати. Но в границите на Европейски Съюз няма създадени такива.



Проф. Димо Зафиров: Край на оправданието " Този дрон не е мой! "

Целта е да се основат общи пространства за пилотирани и непилотирани машини, споделя зам.-председателят на „ Българска дрон академия”

- Проф. Зафиров, кой стои зад новата разпоредба за дроновете?

- Тя е дадена сега за публично разискване. До 4 декември имаше опция да се дават оферти. Наредбата е готова от новата дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация”. Ние като съдружие ще дадем нашето мнение.

- Как до момента не е имало условие за дееспособност и възрастово ограничаване за хората, които ръководят дронове?

- Това е от рестриктивните мерки на Европейския съюз. Досега нямахме формален документ, който да споделя: Толкова от това и толкоз от това. Сега вършим наредби, които да са по-конкретизирани. Тази особено идва от правилник на Европейски Съюз от 2029 - тя е обвързвана с образованието на водачи и отговорността на операторите на дронове.

- Въведе ли се регистрационен режим?

- До края на предходната година имаше условие да се записват всички дронове. В сходство с регламента на Европейски Съюз в този момент наредбата изисква регистрация единствено на така наречен категория „ Сертифицирани дронове” - т.е. тези, които са над 25 кг. Тези до 25 кг най-малко в тая разпоредба не се планува да бъдат регистрирани. Нашата асоциация е за това да бъдат регистрирани всички дронове над 250 грама. Така ще е ясно кой дрон на кой оператор е и какви благоприятни условия има.

- Дронът може да се употребява и злоумишлено - тероризъм, наркотици…

- Не сте единственият, който мисли за това. Когато повеждам курсове за отдалечени водачи, им споделям, че дроновете може да се употребяват за разнообразни неща, само че не споделям защо. Не го загатвам съзнателно публично.

- Продавачите на дронове не би трябвало ли да записват продажбите, с цел да има двойно замерване?

- Двойното замерване е малко по-силно нещо, в сравнение с би трябвало. Но би трябвало да има замерване - т.е. регистрация. Досега, който ги използваше за неприемливи цели, споделяше: Този дрон не е мой! Така е, когато няма публична регистрация. От 2020-а има ограничаване и на възрастта, при която можеш да оперираш с дрон - тя е над 16 години. От 2023 година ще се желае и едно ново законодателство, което да дефинира така наречен „ EU space”.

- Значи страната ще бъде разграничена на зони - „ за дронове” и такива, в които те са неразрешени?

- Не е тъкмо по този начин. Целта е да се основат общи пространства за пилотирани и непилотирани машини. Въпросът опира до това, че обещано пространство би трябвало да се съобщи по този начин, че в него да могат да летят дронове. Когато това стане - те летят там и в това време един аероплан също минава в това пространство. И се отбелязва, че влиза в такова пространство. Авиодиспечерите в този момент обслужват към 100 самолета на денонощие, а сега купените у нас дронове са над 10 хиляди. В Щатите са регистрирани милион и половина. Досега авиодиспечерите водят по 1-2 самолета по едно и също време. А ще се откри ли по един диспечер за всеки дрон?

- Дроновете разполагат ли с транспондери, с цел да ги ловят авиодиспечерите?

- Не е тъкмо транспондер. Има по-модерно устройство ADSB /Automatic Dependent Surveillance–Broadcast/. То излъчва непрекъснато. Устройството е въведено в огромната авиация. Заговори се да бъде употребявано и в дроновете, само че се оказа, че те ще запълнят цялото пространство за пилотиране. Има и още едно устройство, което е задоволително малко, с цел да бъде вдигнато даже от дрон от 250 грама. Така дронове и самолети ще излизат по едно и също време на картата на диспечерите.



Заснеха от въздуха злополуката на Автомагистрала " Струма "

Дрон оказа помощ за изясняването на аргументите за най-тежката злополука за последното десетилетие в страната, случила се на автомагистрала " Струма ". Заснетите от горната страна фрагменти съумяха да дадат по-добра визия на специалистите и управляващите върху обстановката, довела до трагичния случай.

Експертите от Европейския център за транспортни политики направиха основен разбор на положението на пътя, неговата маркировка и техническо осъществяване с помощта на фотосите от въздуха. Те бяха безапелационни, че дроновете са незаместим асистент в сходни обстановки, тъй като от наземните наблюдения постоянно се пропущат значими елементи или не се дава цялостната картина.

Търговците: Новите правила няма да понижат търсенето

Димитър Волов продава дронове от близо 4 години и е безапелационен, че търсенето на летателните машини става все по-голямо. По думите на търговеца е належащо да има обединен способ на образование, тъй като все още всеки кандидат-оператор се самообучава или търси другар, който към този момент може да пилотира дрон.

Волов счита, че новите правила няма да откажат мераклиите, тъй като технологията става все по-достъпна. По негови наблюдения 90% от клиентите у нас купуват дронове от първа и втора подкатегория (тоест сред 0,5 и 2 кг), които попадат под най-малка регулации. " Съветвам всеки мой клиент, който си купува сходна машинка за пръв път, преди да излети, да гледа ноу-хау клипчета в мрежата ", споделя Волов.

Според търговеца обаче, е належащо преосмисляне на категориите и уголемение на обсега на подкатегория А1, тъй като дроновете до 500 грама на практика са неизползваеми за фотоси на шествия, концерти и фестивали поради извънредно лимитираните параметри.

" Най-масовите модели у нас са с тегло от 700 до 1500 грама. Тези до половин кг са компромисни разновидности. Дали батерията ще е с дребен потенциал, или стабилизацията и камерата ще са компромисни, сходни машинки мъчно могат да бъдат надеждни за снимане ", счита Волов.

Как е по света: Във Ватикана и Венеция не разрешават полети, в Португалия арестуват

Любителите на дронове постоянно са изправени пред един проблем, обвързван с регулациите както за ръководство, по този начин и за зоните, позволени за полет и фотоси. Ако допреди 5-6 години водачите подвигаха машините необезпокоявани съвсем на всички места, в този момент, поради зачестилите произшествия с хора и имущество, редица страни вкараха разнообразни регулации.

Според тях най-общо се обрисуваха три категории страни. Тези с лек режим са общо 66, като в тях все още попада огромна част от членките на Европейски Съюз, Русия, Австралия, Япония и Канада. Втората категория включва 64 страни, при които се изисква избран регистрациионен режим или удостоверение за преминат курс, с цел да може да се ръководи дрон. Такива страни са Съединени американски щати, Англия, Бразилия, Франция, Ръмъния, Обединените арабски емирства, Индия, Мексико, а към този момент и България.

В последната категория са страните, в които на практика е невероятно да летите с дрон, без това да докара до съществени последствия и даже задържане в ареста. В този лист попадат 20 страни по света и изненадващо неразрешени за полети са редица известни туристически дестинации като Египет, Ватикана, Венеция и Куба, Мадагаскар и Мароко, наред със Иран, Ирак, Северна Корея, Либия и Афганистан.

Франция е една от страните в Европейски Съюз, които първи внедриха правила за дроновете и полетите с тях. В страната има регистрационен режим и в случай че внасяте персонален дрон, сте задължени да уведомите локалните управляващи. Франция обаче е първата страна, която построи подробна интерактивна карта на полетите на дронове (GEOPortail), която обособява 4 зони за хвърчене - до 100 м, до 50 м, до 30 м, както и изцяло неразрешени места за прехвръкване.

Подобен метод възприе и Италия през последната година, макар че на Ботуша не гледат с положително око на полетите над градове и гъсто обитаеми зони. Изключение вършат Ватикана и Венеция. Колкото и привлекателно да звучи за водачите да създадат панорамен кадър над тези исторически места, в случай че бъдат засечени, ще се простят с дрона си, а и ги грози санкция до 2500 евро и спомагателни обвинявания.

В Германия режимът остава демократичен. В страната има няколко разнообразни неразрешени зони, само че дронове до 2 кг могат да летят умерено отвън тях без спомагателни лицензи или регистрационен режим. Макар и множеството страни да стягат режима на дребните любителски дронове, Испания е тъкмо обраният образец. Там допреди 4 години беше изцяло неразрешено да се лети с дронове, само че от 2017-а има нов декрет, който направи любителските полети доста по-лесни, а през предходната година разшири разрешените зони за хвърчене, като включи и плажовете в тях.

Очаквано, съвсем целия Близък изток е неразрешена зона за дронове, защото там от години се употребяват безпилотни самолети както за атентати от страна на терористични организации, по този начин и от военните сили на Съединени американски щати за удари по цели, следени от терористите. В Египет всеки импортиран от екскурзиант дрон се конфискува още на летището и притежателят му получава квитанция, против която ще си го получи при политане от страната.

В Куба режимът за дронове също е извънредно непоколебим. В страната има квотен принцип за пилотиране на безпилотни самолети, без оглед на размер и тегло. Властите там са извънредно строги за полетите с дронове, а уведомителният режим, с цел да получите позволение, постоянно лишава до 4 месеца, което прави съвсем невероятно потреблението им от туристи. През 2018 година редица международни медии писаха за двойка от Португалия, която попадна в ареста за цели 14 дни и бяха изправени пред съд, откакто локалните управляващи откриха в тях 400-грамов дрон, който те са вмъкнали незаконно в страната.

По тематиката работиха: Тони Михайлов, Росен Саръмов, Станимир Кронев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР