Забраната на пластмасовите изделия за еднократна употреба е една голяма

...
Забраната на пластмасовите изделия за еднократна употреба е една голяма
Коментари Харесай

Експерт от Варна: Забраната на еднократните пластмасови изделия ще ограничи замърсяването

Забраната на пластмасовите произведения за еднократна приложимост е една огромна крачка за човечеството към ограничение на замърсяването, обаче не е огромен скок.

Това сподели Илиян Илиев, член на Управителния съвет на гражданската организация „ Обществен център за околна среда и стабилно развиване (ОЦОСУР) – Варна по отношение на новият европейски закон, забраняващ пластмасови произведения предопределени за еднократна приложимост, който би трябвало да влезе в действие до 2021 година

Според Илиян Илиев, общата европейска самодейност е единствено една дребна крачка към големите дейности, които са нужни в тази посока.

„ Законът третира единствено избран тип пластмаси т.е. той е стъпка напред, ще способства за понижаване на замърсяването с пластмаса, само че въздействието към сегашния миг ще е доста минимално, защото потреблението на пластмаси, които не могат да се рециклират наново, са доста повече от тези, които са изброени в самата наредба “, уточни специалистът.

По думите на Илиян Илиев, същинската битка при оправянето с казуса с пластмасовите произведения е в смяната на мисленето на самите хора. „ Би трябвало да стартираме да мислим по какъв начин да променим навиците си и да се връщаме към потреблението на неща за многократна приложимост, тъй като даже да сменяем пластмасата с различен различен материал, той отново употребява сила и запас от планетата. Затова наред с тези технологии, които се вкарват за замяната на неразградимата пластмаса с по-природни материали, е добре да стартираме да мислим и да променяме навиците си към нещо по стабилно “, сподели още Илиян Илиев.

Той изрази мнението, че резултатите от замърсяването, изключително на моретата и океаните, става все по очевидно, а екологичните проблеми не подминават и България.

„ До колкото можем обстановката да я пренесем от международен мащаб към нашия мащаб, български учени откриха също по този начин пластмаса в Черно море. Наскоро излязоха изявления, че са разкрили пластмаса и в морската сол, която се добива в солните мини. Така, че казуса не ни заобикаля, той стои пред нас “, сигнализира специалистът.

Илиян Илиев изясни, че зависи от всеки човек да предприеме дейности по ограничението на своя отрицателен отпечатък върху околната среда, като видимо дребни промени могат да доведат до огромни такива в дълготраен проект.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР