Забраната моментално ще окаже ефект върху 75% от доставките на

...
Забраната моментално ще окаже ефект върху 75% от доставките на
Коментари Харесай

Петролът скочи рязко, след като ЕС наложи ембарго върху руския нефт

Забраната мигновено ще окаже резултат върху 75% от доставките на суровината

Цените на петрола скочиха, откакто водачите на Европейски Съюз реализираха съглашение късно в понеделник за възбрана на 90% от съветския нефт до края на годината, осведоми базирайки се на CNBC.

По време на азиатската търговия във вторник фючърсите на американския недопечен нефт за юли се покачиха с 2,81% до 118,29 $, до момента в който фючърсите на сорта Брент се покачиха с 0,93% до 122,80 $.

Споразумението се случи, откакто Унгария получи уверения, че експортът на нефт към страната от Русия няма да попадне под ударите на новите ограничения.

Шарл Мишел(на снимката), президент на Европейския съвет, сподели, че този ход незабавно ще засегне 75% от съветския импорт на нефт, а до края на годината той ще доближи 90%.

Забраната не визира петролът внасян през тръбопроводи, а единствено този доставян по море.

Не е ясно все още дали България е получила изключение, макар че настояваше за такова. Вчера министър председателят Кирил Петков увери, че страната ни ще бъде изключена от сходно ембарго.

Ембаргото е част от шестия пакет от наказания на Европейския съюз против Русия, откогато тя нахлу в Украйна. От началото на месеца се водят договаряния за налагане на петролно ембарго.

„ Европейският съвет е склонен, че шестият пакет от наказания против Русия ще обхване суровия нефт, както и петролните артикули, доставяни от Русия в държавите-членки, с краткотрайно изключение за недопечен нефт, доставян по тръбопроводи “, се споделя в изказване от 31 май на Европейският съвет.

Европейският съвет добави, че при положение на „ неочаквани спирания “ на доставките ще бъдат въведени „ незабавни ограничения “, с цел да се подсигурява сигурността на доставките.

Приблизително 36% от вноса на нефт в Европейски Съюз идва от Русия, страна, която играе голяма роля на международните петролни пазари.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР