Забрана за всякакви чужди свещеници смята да въведе правителството с

...
Забрана за всякакви чужди свещеници смята да въведе правителството с
Коментари Харесай

Каракачанов: Подготвяме два законопроекта с мерки срещу радикалния ислям

Забрана за всевъзможни непознати свещеници счита да вкара държавното управление с промени в няколко закона. Предвижда се дипломите на непознатите свещеници - евангелистки, католически и православни, да бъдат признавани от Министерството на образованието и Дирекцията по вероизповеданията. Обмисля се още да се забрани непознати жители да са отпред на вероизповеданията у нас и да се финансират от чужбина, разгласи вицепремиерът Красимир Каракачанов след среща със спецслужбите в Министерски съвет за заплахата от навлизане на коренен ислям у нас. Каракачанов предлага още имамите да се образоват в България във факултет към Софийския университет или във Висш мюсюлмански съвет.

Основният извод по думите на Каракачанов след близо двучасовата среща е, че проблемите, които се виждат в редица европейски страни, свързани с наличието на задгранични проповедници и съществуването на опит да се внесе радикална идеология измежду религиозните общности съществуват и в България. Според него тези опити би трябвало да бъдат незабавно лимитирани с промени в Закона за образованието и Закона за вероизповеданията.

Вицепремиерът аргументира информацията на службите и изводите от срещата с обстоятелството, че до 2010 година в България не е имало нито едно дело за коренен ислям, а от 2010 до 2017 година делата са скочили до 50. По думите му, казусът са лица, които са приключили своето теологично обучение в чужбина в страни, където се преподава салафитска и уахабитска религиозна идеология и които по-късно са се завърнали в страната и проповядват измежду религиозни общности. Тези лица и активността им би трябвало да бъдат лимитирани. Трябва да бъде лимитирано и финансирането от чужбина на религиозните вероизповедания у нас.

Всичко това ще бъде завършено в два законопроекта, които сега се създават и ще бъдат препоръчани за гласоподаване в Народното събрание до края на годината, разгласи вицепремиера.
Красимир Кракачанов, министър на защитата: Чужди жители да не могат да участват в управлението на религиозните общности в България. Чуждо финансиране да бъде спряно или следено от страната. Да се откри опцията религиозното обучение да се получава в България и да се ограничи непознато нетрадиционно религиозно въздействие в България и да се създадат промени в Наказателния кодекс, посредством които правораздавателните органи да имат доста по-лесни механизми за бързо справяне с тези проблеми.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР