Забрана за износ на необработена дървесина от България за три

...
Забрана за износ на необработена дървесина от България за три
Коментари Харесай

Забрана за износ на необработена дървесина от България за три месеца

Забрана за експорт на необработена дървесина от България за три месеца наложи служебният министър на земеделието Явор Гечев. Целта на заповедта, която важи от предходната седмица е да се възстановяват цените на твърдото гориво в страната и да не се стигне до недостиг. Ще има ли задоволително дърва за огрев за всеки искащ?

На територията на Югозападното държавно дружество, което обгръща 38 горски дирекции има недостиг както на дърва за огрев, по този начин и като цяло на дървесина. Основната причина за дефицита е неналичието на задоволително работна ръка.

Инж. Юлий Сираков: Заплащането там към момента не е на нужното равнище. Пазарът на труда сега е извънредно конкурентен, изключително в огромните стопанства мъчно се намират хора, които да работят. Добивът на асортимента дърва за огрев е извънредно тежък физически труд, което е извънредно трудоемко, хората отбягват да работят и има доста огромно текучество.

Заради дългото очакване по описите и високите цени, хората избират да се снабдят с по този начин нужния запас за зимата като секат нелегално.

Инж. Юлий Сираков: За дървена мафия е мъчно да се приказва, само че за жалост имаме един повишен % на нарушаванията в държавни горски територии. Само за последната една седмица ние сме задържали три товарни автомобила, натоварени с дърва за огрев.

С цел да се пресече противозаконната сеч, горските инспектори на терен по районните дирекции са увеличени двойно тази година. Въпреки това обаче засиления надзор и санкциите не плашат нарушителите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР