Забрана на износа на зърно няма, каза вицепремиерът и министър

...
Забрана на износа на зърно няма, каза вицепремиерът и министър
Коментари Харесай

Забрана на износа на зърно от страната няма, каза Асен Василев

Забрана на износа на зърно няма, сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред публицисти в Народното събрание във връзка със сигнали от компании, че на Дунав мост не дават на камионите им да излязат от страната.

" Текат детайлни инспекции върху целия експорт, тъй че да сме сигурни, че всички процедури са спазени ", обясни Василев. Той уточни, че сега в България има задоволително зърно, само че обстановката на интернационалните пазари е безусловно сериозна и би трябвало да сме сигурни, че безусловно всичко е спазено, преди зърното да напусне страната ни.

Относно невъзможността украинските бежанци да обменят парите си, финансовият министър изясни, че сега няма котировки на украинската гривна на никое място по света, освен в България. Няма и механизъм, по който дейните пари могат да бъдат обменяни, било в левове, било в други валути, уточни той. " Работи се на равнище Европейска централна банка да се направи стратегия вероятно за изкупуване с доста ясни параметри, с цел да няма далавера с гривните, само че все още няма котировки на никое място по света, тъй като последната котировка на Украинската централна банка е от деня преди войната ", сподели Асен Василев.  

В отговор на въпрос вицепремиерът сподели, че чака първите пари по Плана за възобновяване и резистентност през лятото. Асен Василев обясни, че на 15 март се чака да бъдат признати последните корекции на техническо равнище, след което Европейска комисия има процедура, която лишава от две до три седмици за към този момент формалното разписване. " Но ние сега, в който имаме конкретизирано техническо равнище, започваме авансово осъществяване на плановете ", добави той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР