Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в страната през

...
Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в страната през
Коментари Харесай

Флурона - грип и ковид едновременно. Как да се предпазим?

Заболяемостта от грип и остри респираторни болести в страната през последните дни е доста динамична.Въпреки че грипът и COVID-19 в множеството случаи протичат с типична клинична картина, за тяхното разграничение е належащо да се извърши лабораторно проучване.Това разяснява в ефира на Дарик радио микробиологът доктор Розина Мирчева,управител на многопрофилна лаборатория в Русе.

Сезонният грип и COVID-19 са заразни болести, които се предават по респираторен път и са породени от разнообразни вируси – да вземем за пример риновирусите предизвикват настинки, грипните вируси предизвикват грип, а COVID-19 се предизвиква от ковид SARS-CoV-2.

Тази година циркулират грип вид А и грип вид Б. Клиничната картина се характеризира с остро начало, бързо повишение на температурата, изнемощялост, главоболие, мускулни болки и разнообразни прояви от страна на горните дихателни пътища – хрема, кашлица и др.Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на болестта могат да включват обща уязвимост, настинка, изпотяване, загуба на вкус, хрема и гадене. Оплакванията, свързани със признаците на сезонния грип, не престават повече от седмица.

При COVID-19 постоянно срещани признаци на COVID-19 са кашлица и нараснала температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща уязвимост, а с течение на времето и зной. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, отичане на лимфните възли и унесеност, нарушавания на обонянието или усета. Инфекцията може да протече безсимптомно, само че също по този начин може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло.

Вече има открити случаи на наслагване на двете инфекции - грип и COVID-19. Флуронапредставлява по едно и също време зародила зараза (коинфекция) с грипен вирус и с ковид, а не нов вид или подвариант на SARS-CoV-2.По данни на Министерството на здравеопазването вБългария към този момент са открити три случая на въпросната коинфекция, които са от областите Русе, Пазарджик и София град.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР