Зъболекар пилотира самолет на четвъртата въздушна обиколка на България. Тя

...
Зъболекар пилотира самолет на четвъртата въздушна обиколка на България. Тя
Коментари Харесай

Зъболекар пилотира самолет на четвъртата въздушна обиколка н...

Зъболекар пилотира аероплан на четвъртата въздушна обиколка на България. Тя продължава традиция от 1926 година и е отдадена на 105-та годишнина на изтребителната авиация.

Денталният хирург Ясен Димитров се запалил по пилотирането преди 5 години от някогашен пълководец на „ Балкан “. „ Качи ме на един опознавателен полет за 20 минути “, спомня си Димитров и от там се зародила и огромната му обич към самолетите. След 3 месеца към този момент изкарал и курс за водач фен. После дружно с негов другар си купили и личен аероплан – Пайпър 1969 година Летателното средство развива до 300 км / ч и в него могат да пътуват четирима души. „ От тук до Италия самолетът може да стигне без зареждане “, изясни Димитров.



Именно с него те дойдоха на летище Крумово, откъдето започва четвъртата въздушна обиколка на България. В нея се включиха общо 15 дребни самолета. Обиколката се организира в границите на два дни на щафетен принцип, осигуряващ включването на участниците в разнообразни стадии по маршрута от Летище Крумово над летищата Кабиле, Приморско, Балчик, Щръклево, Долна Митрополия и назад. „ Маршрутът е обвързван с историята на авиацията в България. Идеята е да се събере пръст от всички най-стари военни летища в страната “, изясни Ясен Димитров.

Първият изхвърчал аероплан направи обиколка над натрупалите се хора в символ на авиационния дух. По проект трябваше началото на обиколката да бъде ознаменувано със зелена ракета, само че ветровитото време не разреши това да се случи. Очаква се метеорологичните условия да се оправят и в Долна Митрополия да бъде изстреляна алена ракета.

Пистата зад Музея на авиацията в Крумово се оживи още преди началото на въздушната обиколка на България и се трансформира в същински парадайс за феновете на самолетите. А най-любопитен беше 3-годишният Даниел Колибаров, който не пропусна аероплан, в който да се качи. Любим за него обаче се трансформира този, на който беше изписано „ Стани водач “. На пистата го докара дядо му Данчо Колибаров, който е отдал 30 години от живота си на авиобаза „ Граф Игнатиево “. Управлявал е Миг.

След края на въздушната обиколка на командира на 24-та авиационна база бригаден военачалник Димитър Иванов ще бъде предадено подаяние от Командването на Военновъздушни сили – 9 броя гилзи - контейнери с почва от първите български летища, взели участие в Четвъртата въздушна обиколка на България.

Инициативата е на Фондация „ Български военновъздушни сили “ и се организира под патронажа на президента на Република България и висш главнокомандващ Румен Радев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР