Забелязани са немалко нарушения, каза по БНТ Игнат Асенов, директор

...
Забелязани са немалко нарушения, каза по БНТ Игнат Асенов, директор
Коментари Харесай

До 30 000 лева глоба за нелоялна търговия. Съвети - как да пазару...

Забелязани са значително нарушавания, сподели по Българска национална телевизия Игнат Асенов, шеф на Главна дирекция " Контрол на пазара " към Комисията за отбрана на потребителите. 

 

Днес е така наречен Черен петък. Денят, в който се допуска, че може да се пазари с огромна отстъпка, само че не стопират и нелоялните практики. Комисията за отбрана на потребителите към този момент стартира инспекции.

 

Следят се и над 20 от огромните уеб сайтове за извършване на покупки. Глобите са от 300 до 3000 лв..

 

При илюзия на потребителите може да доближи и до 30 000 лв., изясни Асенов.

 

Особено би трябвало да се внимава, когато пазарим от уеб сайтове от чужбина, които са отвън Европейски Съюз, тъй като там важат други правила, изясни той.

 

Потребителите би трябвало да знаят, че при използването на ваучери за понижения почивки и резервации правата им са разнообразни.

 

На уеб страницата си, при извършването на покупки към пониженията.

 

Независимо дали е Черен петък или всеки различен ден от годината, вие заслужавате да купите артикули, които ще ви служат правилно дълго време. Ако даден артикул се окаже повреден, имаме право на ремонт, подмяна или възобновяване на сумата до две години след покупката. За да предявите претенция, би трябвало да се обърнете към продавача.

 

Онлайн покупките идват с алтернатива за връщане, напомнят те. Имаме свободата да върнем покупките си в границите на 14 дни, без да е належащо да посочвате причина. 

 

Въпреки че Черният петък носи изкушаващи покупко-продажби за онлайн шопинг, той може да докара покрай очите ви и извънредно съмнителни предложения и даже лъжливи продавачи. Един значим съвет за отбрана на вашите финанси: изберете заплащане с кредитна карта. Кредитните карти ви дават опцията да анулирате неодобрени транзакции посредством процедурата за оборване на заплащането. Първата стъпка би трябвало да бъде опит за разрешаване на казуса с търговеца и в случай че това не проработи, свържете се с банката си, с цел да предизвиквате възобновяване на заплащането, се споделя още.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР