Забавихме се за членството в еврозоната. Миналата година не поискахме

...
Забавихме се за членството в еврозоната. Миналата година не поискахме
Коментари Харесай

Д. Митрев, БСК: Членството на България в еврозоната от 2025 не изглежда оптимистично

„ Забавихме се за участието в еврозоната. Миналата година не поискахме конвергентен отчет за напредъка на България и вероятно участие от 1 януари тази година. Инфлацията към момента е висока, т.е. оптимизмът за участие от 2025 година не е доста огромен, само че го има и би трябвало да създадем всичко допустимо това да се случи ", разяснява Митрев.

Според него тръгналата криза в най-големите ни търговски сътрудници в Европа неизбежно ще се отрази и в България. „ Имаме за последните 10 месеца на предходната година понижаване на износа със 7 % и понижаване на вноса с над 9 %, което приказва за едно съществено закъснение. Имаме към този момент признат бюджет, който обаче не е бюджет на промените не е бюджет на програмното бюджетиране и плановото бюджетиране, а по скоро един обществен бюджет и бюджет на статуквото ".

Според ръководителят на БСК, в случай че в Народното събрание има консенсус за това, че българската стопанска система би трябвало да бъде конкурентноспособна и разрастваща се, е можело да се реализира доста. Вместо това обаче се случват промени, които усилват административната тежест и се взимат недалновидни решения като така наречен световен 15% налог за фирмите с над 750 млн. евро годишен оборот.

Председателят на БСК разяснява още, че частичното приемане в Шенген е удар по репутацията на България и Румъния и е допустимо също да се отрази отрицателно на бизнеса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР