Забавени трудови възнаграждения в размер на 205 000 лева са

...
Забавени трудови възнаграждения в размер на 205 000 лева са
Коментари Харесай

Над 200 000 лева забавени възнаграждения изплатиха във Видинско

Забавени трудови хонорари в размер на 205 000 лв. са изплатени от началото на годината от работодатели във Видинска област. Това е към 40% от общата дължима сума, изясни на началникът на Инспекцията по труда Надежда Симеонова:
"Сумата на неизплатените работни заплати, открити от страна на Инспекцията по труда от началото на годината досега, е в размер на 504 000 лв., дължими от общо 19 работодатели. След инспекции от Инспекцията по труда са изплатени 205 000 лв., или към 40%. От началото на 2017 година са открити 195 нарушавания по заплащането на труда. Сред проблематичните компании са предприятия от сферата на опазването на здравето, предприятия, занимаващи се със залагания и хазарт, компании, отглеждащи лозя. "
Забавени заплати са открити и в едно държавно дружество, занимаващо се с научна и развойна активност.
Надежда Симеонова изясни какви са правата на служащите при положение на забавени трудови хонорари:
"Работниците и чиновниците могат да алармират Инспекцията по труда, също по този начин те могат да потърсят правата си и по правосъден ред. Сумите, неизплатени от работодателите, могат да се търсят в 3-годишен давностен период. Кодексът на труда разрешава също по този начин на работещите да прекратят трудовото си правно отношение поради забавени хонорари, без да изгубят правото на обезщетение за безработица. "
При неплатежоспособност на предприятието е открит ред, който разрешава в избрани случаи служащите да се възползват от фонда за обезпечени вземания, управляван от Национален осигурителен институт./Радио Видин

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР