Забавени от три години преписки отлежават в Басейнова дирекция Пловдив,

...
Забавени от три години преписки отлежават в Басейнова дирекция Пловдив,
Коментари Харесай

Бизнесът в Пловдив се чуди на кой господ да се кланя

Забавени от три години преписки отлежават в Басейнова дирекция Пловдив, разкриха източници на „ Марица “, попаднали в порочния кръг на административното безумство. Заради разтакаването с разрешителни не е рядко събитие бизнес инициативи да претърпят неуспех, оплакаха се компании. Често, заради липса на противоположна връзка, те прибягват до връзка на по-високо ниво в Министерството на околната среда и водите на правилото „ царят дава, пъдарят не дава “. Така, с цел да стигне до някой редови служител на тихата пловдивска улица „ Янко Сакъзов “ 35, на бизнеса се постанова да обиколи за по-пряко през центъра на София.

Класически случай на забавена кореспонденция цитира дама, притежател на СПА хотел, чието позволение за водовземане на минерална вода изтичало при започване на юли т.г. Заявлението й било заведено от Басейнова дирекция с входящ номер още през януари. В края на юни обаче отговор от институцията под формата на документално мнение или друга публична реакция към момента липсвал. След като се видяла в знамение на кой бог да се кланя, дамата потърсила връзки в Министерство на околната среда и водите и настояването й незабавно било обработено.

Запознати с мудния модел на работа в Басейнова дирекция поучават компаниите, които нямат контакти по високите етажи, да подадат заявление по Закона за достъп до социална информация, в което да изискат пояснение до каква степен се е придвижила преписката им. Срокът за отговор по закон е 14 дни и служителите - щат не щат, ще бъдат принудени да се обосноват. Още повече, в случай че е подадено с копие до Министерство на околната среда и водите. Тогава, под опасността от гнева на принципала, ще раздвижат бавната бюрократична машина. В заявката e добре компанията да попита в прав текст каква е повода за забавянето и обвързвано ли е то с корупционни практики в дирекцията. Ако е по този начин, каква е съответната цел - да внесе нерегламентирано избрана сума или да работи с избран съветник? Така, под сянката на подозрение за корупция, държавните чиновници незабавно се разбързват, настояват хора, пробвали да споделят с дирекцията по този метод.

По-интересна обаче е повода преписките им да отлежават с години по чекмеджетата на служителите. Официалната версия на Басейнова гласи, че документите за обработка в „ Източнобеломорски регион “ са в пъти повече, в сравнение с тези в останалите три дирекции. Експертите, въпреки това, не доближават заради липса на веществен тласък и готови фрагменти. Обяснението е ненапълно резонно, защото регионът включва съвсем цяла Южна България и сякаш в него капиталовите планове фактически бележат пик през последните години. Неофициално се приказва обаче, че документи се обработват не по реда на тяхното подаване, а според от конюнктурата.

Съмненията за пари под масата и напън да се работи с избрани консултантски компании, близки до дирекцията, се подхранват от честата промяна на шефове, един от които - Цветелина Кънева, даже бе задържана поради подозрения за корупционни схеми през 2020 година. За липса на бистрота в работата на институцията приказва и перманентната липса на връзка с медиите. Обществеността също роптае, че вместо да се занимава с главните си задания като надзор на екологичното положение на водните обекти, отбрана на водните екосистеми и предварителната защита от наводнения, дирекцията се трансформира в комерсиално сдружение. А специалисти предизвестяват, че в случай че не вземем ограничения, следващият воден пъкъл след Карловско ще е по река Марица.

Близки до процесите в Басейнова настояват, че през годините дирекцията е узурпирана от партийни деятели, а заемането на управителни длъжности в нея допуска обслужване на избрани политически ползи. Сбърканата кадрова политика се изразявала и в наемането не на специалисти, а на послушни хора „ от нашите “. В резултат в дирекцията имало повече адвокати от което и да е друго дружество у нас за сметка на инженерите и техническите лица. Силното лоби на зелените Неправителствени организации, част от които рожба на политически инженеринг, също слагало кол в колелото на редица планове. Като прибавим извънредно усложнената нормативна уредба и свръхрегулациите, вложителите ненапълно с право имат зъб на институцията. Всички очаквания в този момент са в новия шеф Васил Узунов, който встъпи в служба неотдавна, даде първото си изявление като шеф пред " Марица " и се зарече да организира промени до няколко месеца.

Дано извърши обещаното, тъй като и най-търпеливият почитател не би чакал „ да “ или „ не “ от 2019-а до през днешния ден. Какво остава за вложителя, който и без друго не е на любовна вълна във времена на чудовищни сметки за ток и двуцифрена инфлация.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР