Забавени доставки на медикаменти за анестезия при секцио. Такъв сигнал

...
Забавени доставки на медикаменти за анестезия при секцио. Такъв сигнал
Коментари Харесай

Има забавяне на доставки на медикаменти за анестезия при секцио

Забавени доставки на лекарства за упойка при секцио. Такъв сигнал са получили от bTV. От 10 януари лечебни заведения чакат количества хипербарен разтвор, който е наложително лекарство по медицински стандарт за родилки.

Повече от 270 раждания посредством цезарово сечение са се случили в " Майчин дом “ за последните 3 седмици. През това време медикаментите за упойка са мощно лимитирани поради закъснение в снабдяването.

" Забавянето е много съществено от 2 декември, в този момент сме 26 януари, в аптеката на болничното заведение към момента не е доставено “, заяви доктор Елена Георгиева, шеф на Клиниката по анестезиология в " Майчин дом “.

Според международния медицински стандарт при всяко раждане със секцио се ползва тъкмо тази анестезия, която е най-щадяща за майката и бебето. Днес плановите интервенции са 6, вдругиден – 13, т.е., трябват им 13 ампули от най-хубавата анестезия по стандарт. Разчитат на свои ресурси, които обаче свършват.

" След забавянето при Коронавирус, гледаме постоянно да имаме един ресурс. За този интервал от 02.12 до 26.01 сме създали 259 цезарови разрези, това е една сериозна численост. Ние сме алармирали, с цел да не стигаме до тази обстановка, в която са изчерпани количествата и би трябвало да броим и да пестим ампулите “, добави доктор Елена Георгиева.

За да закърпят ситуацията, до момента в който чакат към този момент отсрочената доставка, лекарите търсят помощ от други сътрудници в огромни столични лечебни заведения. С две кутии им оказват помощ от ВМА и " Пирогов “.

" Ние се насочихме към лечебни заведения, които нямат акушерска активност, т.е. да не лишим други родилки от съответния препарат и се обадихме в лечебни заведения, където няма цезарово сечение. Не са доста и се пазят тъкмо за родилки “.

Още в петък изпратихме въпроси до здравното министерство и съответно попитахме за хипербарния разтвор. Получихме отговор през днешния ден.

" Представителят на притежателя на разрешението за приложимост от Ирландия уведомил за краткотрайно прекратяване на продажбите на лекарствения артикул - от 20.11.2022 година до 18.01.2023 година заради индустриални проблеми. В петък, 26.01.2023 година, Агенцията по медикаментите е известена за осъществена доставка.

От Асоциацията на търговците на едро споделиха, че са получили 4000 опаковки. Фирмата, която доставя за " Майчин дом “, има налични 700 опаковки, които болничното заведение се чака да получи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР