За втори пореден месец намалява инфлацията в еврозоната, съобщава CNBC,

...
За втори пореден месец намалява инфлацията в еврозоната, съобщава CNBC,
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната спада, ще свали ли ЕЦБ лихвения процент

За втори следващ месец понижава инфлацията в еврозоната, оповестява CNBC, като се базира на данни от " Евростат ". През декември общата инфлация, която включва енергийните разноски и тези за хранителни артикули, е 9,2% на годишна база при 10,1% през ноември. От юни 2021 година наклонността беше на ежемесечен растеж на цените.

Според специалисти главен фактор са намаляващите цени на енергоресурсите - да вземем за пример природният газ в този момент се търгува на борсата за 72,42 евро на мегаватчас при 349,90 през август.

" За намаляването на инфлацията ще помогне последователното разрешаване на енергийната рецесия - посредством градеж на нови газови терминали, вложения в нови енергийни мощности (соларни, вятърни, ядрени), привършване на ремонтите на френските нуклеарни реактори. В същото време, международните цени на храните към този момент не се усилват (дори регистрират спад на годишна основа), което ще спре различен главен мотор на инфлацията в последните две години. Разбира се, да не забравяме и ЕЦБ, която много бързо покачва лихвите, с което ще отстрани риска от инфлационна серпантина ", разяснява в обществените мрежи икономистът от " Отворено общество " Георги Ангелов.

Той означи, че балтийските страни може да остават с високи равнища на инфлация, само че действително по-бързо са стигнали пик и към този момент се вижда наклонност на понижаване.
 Как да се отбраните от инфлация през 2023 година
Как да се отбраните от инфлация през 2023 година

Ръстът на потребителските цени у нас доближи равнища от над 18%

Експерти разясняват пред CNBC, че е едва евентуално Европейската централна банка да промени политиката си единствено и само на база протичащото се на мощно нестабилния и тотално размесен от войната в Украйна енергиен пазар.

ЕЦБ увеличи главния си лихвен % до 2%, с цел да овладее инфлацията, като се чакат нови корекции нагоре през тази година - евентуално до 3 на 100. По-рано през седмицата гуверньорът на Френската централна банка и член на УС на ЕЦБ Франсоа Вилероа разяснява, че лихвените равнища може да доближат своя пик през лятото.
 Стоян Панчев: Високата инфлация ще продължи идващите 10 години
Стоян Панчев: Високата инфлация ще продължи идващите 10 години

Спад на цените е вероятен след сериозна криза или софтуерен пробив в енергийните доставки, счита той

През декември Европейската централна банка разгласи задачите си за 6,3% междинна инфлация през 2023 година и 3,4% през 2024 година с наклонност да спадне до 2%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР