За втори пореден месец Българската народна банка определя по-висок основен

...
За втори пореден месец Българската народна банка определя по-висок основен
Коментари Харесай

Основната лихва отново се повиши

За втори следващ месец Българската национална банка дефинира по-висок главен лихвен % (ОЛП). През ноември той е закрепен на 0,59% или с 0,1 прочие пункта нагоре по отношение на октомври. Това е най-високото му равнище от ноември 2009 година Вдигането на главната рента в България идва след шест години, в които размерът й бе неизменен на рекордното дъно от 0,00%. Цикълът на намаляването му стартира още от януари 2009 година От ноември същата година той е твърдо под 1%.
Второто нарастване на главния лихвен % на Българска народна банка е реалност, откакто в последните месеци редица водещи централни банки по света усилиха своите съществени лихви. Сред тях е и Европейската централна банка, която евентуално ще продължи напъните си за изстудяване на инфлацията с ново придвижване нагоре по-късно този месец.
По закон Българската национална банка не може да подвига или смъква главния лихвен %, тя може само да го дефинира на база междинната рента, реализирана при действително подписаните покупко-продажби на пазара. Размерът й е еднакъв на междинната аритметична големина от стойностите на показателя ЛЕОНИА Плюс - показател на подписаните покупко-продажби с овърнайт депозити в български левове на междубанковия пазар, за работните дни на предходния календарен месец.
Европейската централна банка би трябвало да продължи да покачва лихвените проценти, с цел да се бори с инфлацията, даже в случай че вероятността от криза в еврозоната се е нараснала. Това сподели президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в изявление, оповестено през вчерашния ден. Решени сме да създадем нужното, с цел да върнем инфлацията до нашата цел от 2%, споделя тя, цитираната от Ройтерс. Колкото по-дълго инфлацията се задържи на толкоз високи равнища, толкоз по-голям е рискът тя да се популяризира в цялата стопанска система, сподели Лагард.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР