За втори път ВКС върна делото за убийството на дупничанина

...
За втори път ВКС върна делото за убийството на дупничанина
Коментари Харесай

Втори път връщат делото за убийството на Н. Радев - Отвертката в Дупница

За повторно Върховен касационен съд върна делото за убийството на дупничанина 27-годишният Николай Радев - Отвертката.

Той умря на 11 март 2014 година при скандал и сборичкване в заведение " Колата " в Дупница. Обвиняеми за закононарушението са стоматологът доктор Владимир Карастоянов и синовете му - анестезиологът доктор Николай Карастоянов и Иван Карастоянов, написа " 24 часа ".

В заведението тогава като клиент била 19-годишната Владимира, щерка на доктор Николай Карастоянов, която от години била притеснявана от Николай Радев. И тогава той почнал да я наскърбява, а тя се обадила на татко си за помощ. Той дошъл, дружно с татко си и брат си. Размяната на реплики ескалирала във физическа разпра.

Според прокуратурата на Радев е била нанесена рана с нож в корема, само че съгласно отбраната на подсъдимите той се е нарязал от стъкла при рухване. Радев бил откаран в болница, а доктор Николай Карастоянов опитал да му помогне като доктор, само че макар опитите да бъде реанимиран раненият умрял.

В правосъдна зала стана ясно, че семейството Карастоянови са били подложени на дълготраен тормоз от страна на потърпевшия Радев. Причината за отрицателното отношение на Отвертката към тях била, че стоматологът доктор Владимир Карастоянов е свидетелствал по наказателното дело против така наречен братя Галеви. През годините членове на фамилията са подавали редица тъжби до полицията за тормоз от страна на Отвертката, само че нямало реакция.

На първа инстанция Окръжният съд в Кюстендил през 2018 година осъди бащата Владимир Карастоянов на 9 година затвор, а синовете му Николай и Иван - на 15 и 13 година После присъдите бяха понижени и делото два пъти стига до Върховен касационен съд. Според последното решение на Софийския апелативен съд бащата Владимир е оневинен по обвиняването за съучастничество в ликвидиране, като е приет за отговорен в причиняване на лека телесна щета, само че отминалостта е изтекла и той не получи наказване. Синът му Иван получи 2 година и 10 месеца условно с 5-годишен изпитателен период, а Николай - 3 година условно със същия изпитателен период.

Върховен касационен съд обаче анулира решението на Апелативен съд - София и го върна за ново разглеждане от различен състав.Основният претекст е, че има основни процесуални нарушавания при преквалификацията на осъщественото от доктор Владимир Карастоянов действие в нанасяне на лека телесна щета. Това е станало въз основа на видеозаписи, които показвали, че той се е отдръпнал от конфликтната обстановка преди нейния съдбовен край. Според видео-техническата експертиза обаче насочеността на камерата не е разрешавала да се запишат всички дейности на лицата, като част от тях са останали скрити от полезрението й. Не са били взети поради показанията на присъствалите очевидци, счита Върховен касационен съд.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР