За втори път учените заговориха, че на супер-Земята, обозначена като

...
За втори път учените заговориха, че на супер-Земята, обозначена като
Коментари Харесай

NASA с поредна сензационна новина за случващото се в Космоса и супер-Земята 55 Cancri

За повторно учените заговориха, че на супер-Земята, обозначена като 55 Cancri e, има потоци от лава. Това заяви американската галактическа организация NASA.

Екзопланетата е с размери, близки до тези на нашата планета. Орбитата й е ситуирана доста покрай нейната звезда.

55 Cancri e обърната към своето слънце единствено с едната си страна, по тази причина има непрекъсната дневна и непрекъсната нощна страна.

Въз основа на проучвания от 2016 година, осъществени с телескопа Spitzer, демонстрират, учените допуснаха, че лавата се излива свободно в езера на повърхността откъм светлата й страна и се придвижва по-трудно в зоната на безконечния мрак - заради по-ниските температури. На дневната страна лавата се нагрява от излъчването на близката звезда.

Нови разбори на същите данни от Spitzer демонстрират, че планетата евентуално има атмосфера, сходна по състав със земната, само че по-дебела.

Наличието на атмосфера трансформира визията за придвижването на лавата.

" Ако на планетата има лава, би трябвало тя да покрива цялата планета ", разяснява астрономът Реню Ху, който работи в лабораторията на NASA в Пасадена.

Но лавата е скрита под дебелия атмосферен пласт, прецизира ученият.

При модел, отчитащ съществуването на атмосфера, радиацията на звездата би трябвало да " струи " към планетата ида се отразява назад в пространството. При това нощната страна не е толкоз " студена ", колкото се предполагаше, въпреки и в двата случая да е отвратително гореща съгласно земните стандарти. Температурата й е поправена от 1300 на 1400 градуса по Целзий. Температурата на по-горещата страна е 2300 градуса.

Разликата сред температурите на дневната и на нощната страни би трябвало да е по-голяма, в случай че планетата няма атмосфера.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР