За втори път тази седмица адвокати се събраха на протест

...
За втори път тази седмица адвокати се събраха на протест
Коментари Харесай

Адвокати отново излязоха на протест!

За повторно тази седмица юристи се събраха на митинг пред постройката на Висшия адвокатски съвет в столицата. Причината са разпореждания в Закона против изпирането на пари, които влязоха в действие преди седмица и ги задължават да рапортуват в ДАНС за съмнителни схеми и покупко-продажби. Според юристите новите условия опонират на професионалните им правила и ги трансформират в доносници на службите. Те упорстват за незабавни промени в закона или заплашват с национална адвокатска стачка.

Въпреки опитите на Висшия адвокатски съвет да реагира на недоволството, изразено от представители на съсловието, вторият митинг за тази седмица се състоя пред постройката на съвета и с транспаранти „ Адвокатите не са доносници” юристите изложиха настояванията си.

Вчера заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи, че работна група ще преработи Закона против изпирането на пари, макар че съгласно него от адвокатурата вършат неправилни тълкувания на текстовете, като основават внушения, че ще се стигне до „ някакво доносничество по отношение на ДАНС на всички техни клиенти”.

Според пловдивския юрист Петър Левашки обаче: "Не мисля, че тук присъстващите сътрудници, които са всичките адвокати и юристи от кариерата, могат да бъдат упрекнати в непознаване на закона. Основното ни искане е да се внесе в Народното събрание искане за смяна на Закона за ограниченията за изпиране на пари, с което да отпаднат тези срамни за нас условия. Другото е да се упражни правото на конституционна тъжба на Висшия адвокатски съвет по отношение на този закон. Искаме и незабавни промени в нашия закон за адвокатурата, в който да се вкара най-сетне да има отдалечено електронно гласоподаване за органите, да има обжалване и правосъден надзор на Висшия адвокатски съвет ".

В идващите два дни управителният орган на адвокатурата у нас ще се събере на общо заседание, на което се чака да бъдат разисквани разногласията в съсловието. В тази връзка юрист Александър Пелев разяснява: "Не е казусът единствено в Закона за ограниченията против изпиране на пари. Ние имаме проблеми вътре в нашата специалност, за които непрестанно сезираме Висшия адвокатски съвет и до момента в който не се вземе отношение и съответните решения и промени в нашето законодателство, нямаме учредения да стопираме нашите дейности ".

Заместник-председателят на адвокатския съвет Людмил Рангелов също разяснява митинга, с ангажимента, че показва личното си мнение: "Това е жесток закон, погазващ изконните адвокатски права и отговорности, недопустим от всяка позиция закон, който ще бъде изменен в най-скоро време в тази част, която касае работата на юристите ".

Адвокатите са безапелационни, че при несъблюдение на настояванията им ще пристъпят към организация на национална стачка и ще изискат оставките на управлението на Висшия адвокатски съвет.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР